Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Elias-Eras

Deze fabriek is onderzocht door Baalen, Wim van


Elias-Eras
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Ringbaan Noord 199
Datum oprichting 1957
Datum opheffing September 1974: Sluiting van de fabriek in Tilburg.
Eigenaars / oprichters Onbekend
Opvolging Van-De-Kimmenade-groep
Familieverbanden Elias-Broekhuijsen en Eras-Janssen
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal Onbekend
Innovatieve aspecten Gespecialiseerd in de productie van platgeweven meubelstoffen in het strijkgarengenre.
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en internationaal

Algemene omschrijving

In 1957 heeft N.V. Lakenfabrieken v/h Fa. E. Elias de onderneming Wollenstoffenfabriek Eras-Janssen, N.V., H. overgenomen. De nieuwe combinatie werd voortgezet onder de handelsnaam Elias-Eras.
Het is onbekend wie ten tijde van de fusie in 1957 directeur en eigenaar waren bij de overnemende partij N.V. Lakenfabrieken v/h fa. E. Elias. De bekende textielfamilies achter de beide fusiepartners, Elias-Broekhuijsen en Eras-Janssen, hadden zich na de fusie teruggetrokken uit de leiding van hun voormalige familiebedrijven.

Na de fusie in 1957 zijn de activiteiten voortgezet in het pand van Eras-Janssen aan de Ringbaan Noord 199 en is eén van de fabriekspanden van Elias aan de Industriestraat 19 te koop aangeboden.
De firma Elias heeft de overname van Eras-Janssen betaald met een klein geldbedrag, maar vooral met de toezegging van een jaarlijkse toelage en een bestuursfunctie voor de beide directeuren/eigenaren, Joseph H.A.M. Eras en Johannes G.J.M. Eras. Joseph Eras is overigens kort na de fusie, nl. op 4 december 1957, overleden.

Het is niet bekend hoe de fusie-onderneming Elias-Eras in 1957 is gefinancierd. Later, bij de vaststelling van de surséance van betaling van de onderneming in augustus 1960, is de totale schuld bepaald op hfl. 3.013.000,-.

In juni 1960 was Elias-Eras (officieel N.V. Lakenfabrieken v/h Fa. E. Elias), na jaren van zware verliezen, genoodzaakt surséance van betaling aan te vragen, waarna de rechtbank te Breda mr. C. Spiegel te Breda tot bewindvoerder aanstelde. Het bedrijf had op dat moment ca. 200 mensen in dienst. Na de surséance van betaling in augustus 1960 werd de onderneming in November 1960 overgenomen door Artex (de Van-De-Kimmenade-groep) uit Aarle Rixtel en komt onder leiding van Louis van de Kimmenade.
Na een akkoord met de crediteuren op 4 november 1960 wordt het bedrijf met een personeelssterkte van 165 man voortgezet.

Louis van de Kimmenade zou tot aan de sluiting van de fabriek in 1974 het bewind voeren.

Het bedrijf beschikt over een weverij met o.a. spoelloze Snoeckgetouwen en een appretuurafdeling. De spinnerij-afdeling en spoelerij werd voor een groot gedeelte door een brand op 23 April 1970 verwoest en is daarna niet meer herbouwd.
De productie werd daarna voorlopig aan derden uitbesteed.

In september 1974 werd de fabriek in Tilburg gesloten. De ca. 100 werknemers zouden oorspronkelijk te werk worden gesteld bij HTI (Hollandse Textielindustrie) te Goirle, eveneens behorende tot de Van-De-Kimmenade-Groep. Uiteindelijk werd de productie echter overgeplaatst naar Artex te Aarle-Rixtel, ook weer uit de Van-De-Kimmenade-Groep, omdat de leden van de ondernemingsraad daar meer perspectief zagen dan in samenwerking met HTI.

Na de sluiting kocht de gemeente Tilburg in 1976 de grond en het gebouw van de B.V. Lakenfabriek v/h firma E. Elias voor het bedrag van hfl. 2.185.000,-. In 1978 werden de gebouwen gesloopt, waarna de Gemeentelijke Energiebedrijven er gehuisvest werden.

Gezinskaart

Louis van de Kimmenade (Gezinskaart)

Opmerking

De familie Van de Kimmenade, een oud Brabants katholiek geslacht, vooral opererend onder de naam Van De Kimmenade-Groep, was vanaf 1905 actief in de textielindustrie in Noord-Brabant. De groep bereikte haar maximale omvang in de jaren '60 onder leiding van Louis van de Kimmenade, toen na een reeks overnames de familie meer dan tien fabrieken bezat met duizenden mensen personeel. De voornaamste werkmaatschappij was de firma Artex te Aarle-Rixtel.
zie van de Kimmenade

Bronnen