Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Elias, E.

Deze fabriek werd onderzocht door Baalen, Wim van en ingevoerd door Wiki


Elias, E.; latere namen:

E. Elias Lakenfabrieken N.V. Lakenfabrieken v/h Firma E. Elias

Center
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek (incl. wolwasserij, ververij, spinnerij, weverij en appretuur)
Vestigingsadres Industriestraat 19 (Noordhoek, Kadaster K 3704)
Datum oprichting Mei 1895
Datum opheffing 1957
Opvolging Louis Broekhuijsen
Familieverbanden Elias en Broekhuijsen
Herkomst eigenaars / oprichters De grootvader van Eliazer Elias, Joseph Elias, zoon van een handelaar in manufacturen, trok in 1829 van Duitsland naar Nederland.
Herkomst vreemd kapitaal Mathias Elias, de vader van de oprichters, verstrekte zijn zonen een aanzienlijke lening voor hun wollenstoffenfabriek in Tilburg.
Innovatieve aspecten Specialiteiten: biljartlakens, waterdichte stoffen voor regenkleding, uniformen
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en internationaal

Tekst uit infobox

vestigingsadres
NB Dit adres bestaat niet meer; het betreft de locatie tussen de huidige Hart van Brabantlaan, ter hoogte van de Gasthuisring en de Jan Heijnsstraat, en de spoorweg.
datum oprichting
01-01-1905: de Firma E. Elias wordt in een notariële akte omgezet in een vennootschap onder firma (VOF) met als firmanten Eliazer Elias en zijn oudere broer Isidore. Omstreeks 1921: omzetting in de naamloze vennootschap N.V. Lakenfabrieken v/h Firma E. Elias
vestigingsadres
feitelijke opheffing bij fusie van de onderhavige firma E. Elias met N.V. Eras-Janssen; de fabriek van Elias aan de Industriestraat wordt gesloten en de productie wordt verplaatst naar de fabriek van Eras-Janssen aan de Ringbaan Noord 199.
De familie treft zich ook terug uit de fabriek.
Formeel blijft de N.V. Lakenfabrieken v/h Firma E. Elias onder nieuwe eigenaren echter tot zeker in de jaren '70 bestaan.
opvolging
Eliazer Elias, de oprichter, en zijn broer Isidore, die in 1905 was aangetreden als medefirmant, overleden beiden in 1924.
Louis Broekhuijsen, in 1926 getrouwd met de oudste dochter van van Isidore Elias, nam de leiding van de fabriek over en werd ook mede-eigenaar.
In 1941 werd de Duitser G.W. Schneider benoemd tot bewindvoerder en trad Louis Broekhuijsen af.
Na de oorlog hernam Louis Broekhuijsen de leiding. Na zijn overlijden in 1953 werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon Robert Broekhuijsen. In 1957 trok de familie zich terug uit de onderneming en werd de fabriek gesloten.
familieverbanden
De eerste firmanten, de broers Eliazer en Isidore Elias, werden financieel en commercieel gesteund door hun vader Mathias. De schoonzoon van Isidore, Louis Broekhuijsen, volgt hen na hun overlijden op en wordt op zijn beurt opgevolgd door zijn zoon Robert Broekhuijsen. Opmerkelijk is verder dat de families Elias en Broekhuijsen al eerder zakelijk hadden samengewerkt: van 1838 tot 1853 dreven Joseph Elias, de grootvader van Eliazer en Isidore, en Meyer Broekhuijsen gezamenlijk een onderneming.
herkomst eigenaars / oprichters
De grootvader van Eliazer Elias, Joseph Elias, zoon van een handelaar in manufacturen, trok in 1829 van Duitsland naar Nederland. Na een verdienstelijke carriere in het leger verkreeg hij de Nederlandse nationaliteit en begon hij een loopbaan in de textielindustrie waar hij zich toelegde op het laten weven en de verkoop van linnen stoffen.
Elias vestigde zich in 1853 in Eindhoven waar hij een fabriek begon, gespecialiseerd in het weven van linnen en later ook katoenstoffen. Geleidelijk werd de zaak uitgebouwd en in 1862 startte hij een vennootschap met zijn drie zonen en werd de onderneming in Eindhoven verder uitgebreid tot een omzet van acht miljoen in 1930 met 400 werknemers.
Eli(azer) Elias, een kleinzoon van Joseph Elias, begon zijn eigen lakenfabriek in Tilburg met financiële en commerciële steun van zijn vader Matthias Elias.
innovatieve aspecten
De eerste hinderwetvergunning werd aangevraagd in juli 1896 m.b.t. de inrichting van een wollenstoffenfabriek, incl. stoommachine (25 pk) en een schoorsteen van 23 meter hoogte. Al vanaf de start betrof het een geïntegreerde fabriek met naast de weverij en spinnerij ook een ververij en carboniseerderij. In 1900 vond uitbreiding van het grondgebied plaats met naastgelegen percelen. Ook in de jaren daarna vonden, getuige de hinderwetvergunningen, diverse uitbreidingen van de fabriek plaats, waaronder de toevoeging van een lompenmalerij in 1918. Een eerste machine met vier elektromotoren werd geplaatst in 1935. Specialiteiten: biljartlakens, waterdichte stoffen voor regenkleding, uniformen. Er werden diverse prijzen gewonnen. Verlicht en sociaal betrokken: Eliazer en Isidore Elias, en ook hun opvolger Louis Broekhuijsen, hadden een imago van sociaal betrokken en verlichte ondernemers. Dit past in de familietraditie, want ook de grondlegger van het familiekapitaal, Joseph Elias in Eindhoven, stond hierom bekend. Als Joodse ondernemers waren ze in Tilburg wel enigszins buitenstaanders ten opzichte van de lokale katholieke fabrikantenelite. Zowel de familie Elias als de familie Broekhuijsen hadden een seculiere (niet-orthodoxe) Joodse achtergrond. Louis Broekhuijsen, en waarschijnlijk ook Eliazer Elias, waren bijvoorbeeld lid van de Bredase Vrijmetselaarsloge. De familieleden waren ook maatschappelijk betrokken. Eliazer Elias wordt in een necrologie geroemd om zijn betrokkenheid met het personeel en zijn goede daden, ook voor Rooms-Katholieke instellingen. En Louis Broekhuijsen zat o.a. in het bestuur van de landelijke werkgeversvereniging. De sociale verhoudingen in de fabriek golden als harmonieus, wat o.a. blijkt uit ingezonden brieven in de personeelskrant als dankbetuiging aan de firmanten. En begin 1906 werd het huwelijk van Isidore Elias gevierd met een feest voor het voltallige personeel van de fabriek. Typerend was ook het personeelsuitje van het voltallige personeel bij het 25-jarig jubileum in 1920. Op het programma stond bijvoorbeeld een bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag. Eliazer Elias wordt ook geroemd om zijn inzet voor scholing van de arbeidersklasse. Alleen in 1916 wordt melding gemaakt van acties door de arbeiders voor hoger loon en betere werktijden.
reikwijdte van het bedrijf
Joseph Elias, de grondlegger van het familiebedrijf, beschikte al over een uitgebreid internationaal handelsnetwerk met contacten in Duitsland en Engeland.
De fabriek in Tilburg stond bekend om gespecialiseerde hoogwaardige producten zoals uniformen en biljartlakens, waarvoor een geografisch grotere afzetmarkt noodzakelijk is.

Algemene omschrijving

Rond 1896 startten de activiteiten van de wollenstoffenfabriek van Eliazer Elias in Tilburg in het pand Industriestraat 19.

Foto 0571 E. Elias (2) boek Tilburg in Beeld Ronald Peeters.jpg

.

De onderneming was opgezet met financiële en zakelijke steun van zijn vader, die samen met twee broers een wollenstoffenfabriek In Eindhoven bezat. Gestaag werd de fabriek en de inrichting in de loop der jaren uitgebreid tot één van de grotere en modernere textielfabrieken van Tilburg. In 1905 trad Isidore Elias,de oudere broer, toe als medefirmant. Dat de zaken voorspoedig verliepen, blijkt ook uit het feit dat Isidore Elias al in 1906 behoorde tot de inwoners van Tilburg die het hoogst werden aangeslagen voor de inkomstenbelasting. Tijdens WO I had de firma het moeilijk, o.a. door een steenkolentekort in 1917. Beide firmanten overleden plotseling kort na elkaar in 1924. Louis Broekhuijsen, die in 1926 was getrouwd met de oudste dochter van Isidore Elias, nam de leiding over de fabriek daarna over. Hij was verantwoordelijk voor de verdere uitbreiding en modernisering van de fabriek, o.a. met de toevoeging van een drie verdiepingen hoog gebouw met moderne elektrische weefmachines. In de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek door de Duitse bezetter, net als alle Joodse bedrijven, onteigend. De Duitser G.W. Schneider werd in 1941 aangesteld als bewindvoerder en de firma adverteerde in het weekblad Storm van de Nederlandse SS. Ook droeg de firma bij aan de omstreden Duitse actie “Winterhulp”. De familie Broekhuijsen-Elias had vóór de oorlog kunnen vluchten, maar deed dat niet uit plichtsbesef. Louis Broekhuijsen was als oud-officier bij het uitbreken van de oorlog weer als kapitein actief in het leger. De firma Elias was bovendien een belangrijk leverancier van uniformen voor het Nederlandse leger. In 1941 trad Louis Broekhuijsen aan als lid van de Joodse Raad, maar hij besefte dat aan deportatie toch niet te ontkomen viel, zodat de familie onderdook. Hiertoe moest de familie worden opgesplitst en werden er meerdere onderduikadressen gebruikt, waaronder ook twee locaties van medewerkers van de fabriek. Kort na de oorlog hervatte Louis Broekhuijsen de leiding over de fabriek tot aan zijn plotselinge dood in 1953, een paar maanden nadat de familie een nieuw pand in Goirle had betrokken. De oudste zoon Robert, een afgestudeerd chemicus, nam na zijn dood de leiding over tot 1957, daarin terzijde gestaan door zijn zus Annemarie.

073 Foto weverijgebouw E. Elias architect Beltman.jpg

In 1957 werd, na de fusie met NV Eras-Janssen, het fabriekscomplex aan de Industriestraat verkocht en de productie verplaatst naar het pand van Eras-Janssen aan de Ringbaan Noord. Vermoedelijk heeft de familie Broekhuijsen-Elias zich in dat jaar ook teruggetrokken uit de onderneming. Onder de handelsnaam Elias-Eras werden de activiteiten van de nieuwe fusie-onderneming voortgezet (zie hiervoor het artikel over Elias-Eras). Een deel van het complex van de Eliasfabrieken aan de Noordhoek werd daarna verbouwd en in gebruik genomen door o.a. Otten Sanitair en een meubelhandelszaak. Het uit 1931 daterende gebouw van architect Beltman werd in 2011 gesloopt. Nu staat daar het gebouw van Tilburg Talent Square.

Gezinskaarten

Eliazer Elias

Isidore Elias

Louis Broekhuijsen

Robert Broekhuijsen

Opmerkingen

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg

Externe link

E. Elias op TilburgopdeKaart.nl


Bronnen

  • Nieuwe Tilburgsche Courant,
  • Notariële akte Notaris J. Fens,
  • Adresboeken gemeente Tilburg
  • Wiki
  • Handelsregister
  • Hinderwetvergunningen
  • P.J.M. van Gorp, "Tilburg, eens de wolstad van Nederland : bloei en ondergang van de Tilburgse wollenstoffenindustrie (Eindhoven 1987)
  • Brabants Dagblad

"http://docplayer.nl/17826396-Van-huursoldaat-tot-prominent-entrepreneur-in-pre-industrial-nederland.html#show_full_"

  • Regionaal Archief Tilburg
  • BHIC-Handelsregister

Afbeeldingen