Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eijsermans,Johannes Baptist Adrianus Maria

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen, door hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden. Een burgerslachtoffer van Goirle is een persoon die ten tijde van deze oorlog in Goirle woonachtig was.

Alle Goirlese burgerslachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een levensbeschrijving en foto op te nemen.


Eijsermans, Johannes Baptist Adrianus Maria
1919 † 1944 Eijsermans Jan Bidpr. (1).jpg
Bidprentje Jan Eijsermans

Familienaam: Eijsermans
Voornamen: Johannes Baptist Adrianus Maria
Roepnaam: Jan
Geboortedatum: 10-07-1919
Geboorteplaats: Goirle
Adres: Watermolenstraat 9
Woonplaats: Goirle
Beroep: Kantoorbediende
Overlijdensdatum: 06-12-1944
Leeftijd: 25 jaar
Plaats overlijden: Goirle
Individuele gebeurtenis: Getroffen bij beschieting Goirle, 27 oktober 1944.


Achtergrond

Jan Eijsermans is het 3e kind in dit gezin van Petrus Franciscus Eijsermans (1885-†1962)(kantoorbediende en later ook gemeenteraadslid) en Theresia Johanna Maria Spapens (1883- †1957). Jan had nog een tweelingbroer Christ, die de geestelijke kant koos. Dat was wat Jan eigenlijk ook had willen doen.

Volgens het bidprentje had Jan een zwak lichaam maar op 27 oktober, de dag van de bevrijding van Goirle, werd hij geraakt tijdens gevechten en is hij op 6 december 1944 rond het middaguur aan die verwondingen in het St. Elisabeth ziekenhuis te Tilburg overleden. Jan was lid van de H. Familie en van de Retraitepenning en werd slechts 25 jaar. Jan was ten tijde van de oorlog werkzaam als kantoorbediende, net als zijn vader.

Gebeurtenis

Goirle onder vuur.

Met tussenpozen gingen de beschietingen gewoon door met grote materiële schade als gevolg. Vanaf 18 oktober werden de beschietingen en de gevechten weer wat intensiever. Dit kwam doordat de geallieerden de troepen rond Goirle aflosten: de nieuwe troepen begonnen direct weer met het beschieten van de Duitse stellingen. Zo werden in de nacht van 18 op 19 oktober 1944 niet minder dan 200 inslagen geteld. Van 5 oktober tot en met de dag van de bevrijding op 27 oktober, de dag waarop Jan gewond werd, kwamen in totaal 24 inwoners van Goirle om het leven tijdens de beschieting van het dorp.


==Externe links==



Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Geboorteakte, Overlijdensakte
  • Delpher: krantenartikel 1944m1206 NvhZ


Literatuur

  • “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994 door Heemkundige Kring “De Vyer Heertganghen" te Goirle.

Auteurs: Piet de Bont, Jef van Gils, Gerrit Kobes, Piet Wiercx (Goirle ISBN 90-75279—01-9)