Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Drukkerij/Boekhandel Bergmans

Drukkerij/Boekhandel Bergmans
Boekhandel W. Bergmans op de hoek Heuvelstraat - Langestraat omstreeks 1913

Wilhelmus Bergmans (1822-1915) was de grondlegger van een boekhandelaars- en drukkersgeslacht. In 1847 begon hij een handel in kerkboeken en devotionalia in de Heuvelstraat. Het oudst bekende boekje waarin hij als uitgever vermeld staat, dateert van 1851. Vanaf 1865 was hij uitgever van het Weekblad van Tilburg. In 1866 deed hij de krant over aan Drukkerij N. Luijten.

In 1875 begon Bergmans boven de boekwinkel zijn eigen drukkerij, de basis voor de latere Drukkerij Henri Bergmans. Zijn zoons Hubert en Louis kwamen in de boekhandel en in de uitgeverij van kerkmuziek, zijn zoon Henri kwam in de drukkerij. In 1898 werd een pand aan de (Oude) Markt betrokken waarin voordien twee drukkerijen gevestigd waren, Drukkerij A.J. van der Voort & Zonen en die van Antoine Arts.

In 1903 verhuisde de drukkerij naar de Langestraat. Nadat Hubert in 1916 was overleden, kwam het in 1917 tot een boedelscheiding en gingen de drukkerij en de boekhandel een eigen leven leiden. Kleinzoon Joannes kwam in 1917 in de drukkerij, zijn broer Louis in 1929.

In 1963 verhuisde de drukkerij naar een nieuw pand aan de Wandelboslaan, een ontwerp van Pierre Wayers. Inmiddels had de vierde generatie, Hein en Paul Bergmans, haar intrede gedaan. De drukkerij heette vanaf de jaren zeventig tot het faillissement in 1985 Bergmans MCH Drukkers-Uitgevers. Een van de bekendste periodieken die Bergmans drukte was Roomsch Leven.

Boekhandel W. Bergmans, inmiddels eigendom van Uitgeversmaatschappij Elsevier, werd in 1972 gesloten. Hiermee kwam na 125 jaar een eind aan de toen langst bestaande boekhandel van Tilburg.