Doremalen, Theodorus Josephus Cornelis van
Geef de oorlog een gezicht!
Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?
Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden
Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.
Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
Theodorus Josephus Cornelis van Doremalen (Geb. 19-3-1923 Tilburg gest. 24-8-1944 Buchenwald) Zoon van Josephus Joannes van Doremalen (1879-1957) medewerker NS en Anna Catharina van Gorp (1879-1937).
Achtergrond en jeugd
Theodorus van Doremalen wordt op 19 maart 1923 geboren als zoon van Josephus Joannes van Doremalen, medewerker NS en Anna Catharina van Gorp. Hij is de jongste in het gezin van 5 kinderen. Theodorus heeft 3 broers en een zusje. Als hij 14 jaar is overlijdt zijn moeder, bij het begin van de oorlog woont hij samen met zijn vader en een oudere broer aan de Broekhovenseweg.
Arbeidsinzet in Duitsland
Theodorus was ondergedoken in verband met de arbeidsinzet maar werd op 8 november 1943 door de Duitse politie gearresteerd omdat hij geen Ausweis bij zich had. Hij werd overgebracht naar kamp Amersfoort en van daaruit op 18 april 1944 op transport gesteld naar het concentratiekamp Buchenwald.
Op 24 augustus in datzelfde jaar is er een groot geallieerd bombardement op dit kamp dat duurt van 12.18 tot 12.48 uur en wordt uitgevoerd met 129 B-17 Flying Fortress vliegtuigen Het doel is om de Gustloff II Works wapenfabriek te treffen. Maar met dit bombardement wordt ook het treinstation, sporen, 29 wagons, administratiegebouw, de SS-garages en andere SS-faciliteiten van het kamp getroffen. Maar ook huizen van SS-leden en andere zaken zoals de steengroeve in de buurt van het kamp worden geraakt. De bewakers verboden de gevangenen tijdens dit bombardement bescherming te zoeken.
Er kwamen 388 gevangenen om maar ook 82 ss’ers en 24 van hun familieleden en raakten 65 SS’er vermist. Er waren 2000 gewonden gevangenen waaronder bijna 600 zwaargewonden. Theodorus vond, volgens getuigen, de dood tijdens dit bombardement in de steengroeve. De kalksteengroeve op Ettersberg leverde het materiaal voor de bouw van het kamp en voor de bestrating van paden en wegen. Het werk in dit deel van het kamp was een van de zwaarste fysieke martelingen die de mensen in Buchenwald moesten doorstaan. De steen werd met primitieve middelen gebroken, bewerkt en vervoerd. De steengroeve was berucht als een plaats van onophoudelijke mishandeling door commandanten en kapo's. In dit detachement werkten soms enkele honderden gevangenen, waaronder de nieuwkomers en de strafcompagnie.
Bronnen
- Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 176
- Persoonsdossier Oorlogsgravenstichting Dossiernr. 35282A
- Arolsen Archives Map 1 Map 2
Literatuur
Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)