Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Donders, Ch.

Deze fabriek werd onderzocht door Baalen, Wim van

Donders, Ch.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek zonder stoom; daarnaast winkel in koloniale waren
Vestigingsadres Markt M 176
Datum oprichting onbekend; eerste vermelding in Adresboek gemeente Tilburg 1879
Datum opheffing onbekend; mogelijk 22-02-1884 bij het overlijden van Charles Donders
Eigenaars / oprichters Charles Donders (1813-1884)
Opvolging geen
Familieverbanden Voor zover bekend was Charles Donders niet gerelateerd aan de families achter de fabrieken 'Donders & Zonen' of 'B. Donders'.
Herkomst eigenaars / oprichters De vader van Charles Donders, Adrianus Donders (1778-1859), en grootvader, Jacobus Donders (overleden in 1817), zijn beiden geboren in Tilburg.
Herkomst vreemd kapitaal onbekend
Innovatieve aspecten onbekend
Reikwijdte van het bedrijf onbekend

Tekst uit infobox

herkomst vreemd kapitaal
Charles Donders moet wel redelijk welgesteld zijn geweest, in het Adresboek 1881 is bij zijn naam aangegeven dat hij beschikt over kiesrecht, wat in die tijd alleen voor mannen gold die meer dan een bepaald minimum aan belasting betaalden; ongeveer 11% van de bevolking.

Algemene omschrijving

De oudste vermelding van Charles Donders als wollenstoffenfabrikant is te vinden in het Adresboek 1879 van de gemeente Tilburg. Op het adres Markt M 176 staat hij zowel ingeschreven als fabrikant in wollenstoffen (zonder stoom) als ook als winkelier in koloniale waren. Het is niet bekend hoe lang hij toen al deze activiteiten uitoefende. Op zijn huwelijksakte in 1853 wordt hij als tabakshandelaar aangeduid. Met zijn overlijden in februari 1884 op 71-jarige leeftijd is vermoedelijk ook de wollenstoffenfabriek beëindigd. In het Adresboek 1889 is de Weduwe Ch. Donders opgenomen als winkelierster in koloniale waren; en ook op een ander adres woonachtig: Markt M 431.


Gezinskaarten

Donders, Charles

Opmerkingen

Bronnen