Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dijk, Anna Philomena Constantia Maria van

Anneke van Dijk
d670b2f2-9f91-004e-689e-32aa8a7ac4e3.jpg
Volledige namen Anna Philomena Constantia Maria van Dijk
Geboortedatum 22-09-1891
Geboorteplaats Tilburg
Adres Burgemeester Damsstraat 15
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 02-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Kwam om het leven bij een inslag van een V-1 in de Burgemeester van Meursstraat (Huize Mariëngaarde) op 2 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Anneke van Dijk, privécollectie Van Dijk
Stans en Anneke met hun hond, privécollectie Van Dijk
Stans en Anneke op het tuinterras van hun huis aan de Bredaseweg, privécollectie Van Dijk


Dijk, Anna ‘Anneke’ Philomena Constantia Maria van (geb. Tilburg 22-09-1891 – gest. 02-02-1945 Tilburg), dochter van Josephus ‘Sjef’ Lambertus Adrianus van Dijk (1853-1895), wolhandelaar, en Maria ‘Marie’ Anna van Roessel (1857-1900). Van Dijk overleed op 02-02-1945, toen er een Duitse V-1 neerstortte op pension Mariëngaarde waar zij woonde. Anneke was ongehuwd.

Achtergrond

Anneke werd op 22 september 1891 geboren als zevende kind van wolhandelaar (fa. Gebr. van Dijk) Sjef van Dijk en Marie van Roessel. Met Anneke erbij bestond het gezin uit negen kinderen. Zij had nog twee zussen, Stans en Miet, en zes broers: Gabriël, Jan, Wim, Louis, Jos en Kees. Het gezin van Dijk woonde in de Goirkestraat op nummer 2, in het statige, witte pand dat staat op de plek waar het Julianapark overgaat in het Bart van Peltplein, de Pater Ruttenstraat en de Goirkestraat. De familie Van Dijk behoorde tot de elite van Tilburg; Johanna Maria de Wijs, oma van vaderskant, was een dochter van fabrikant, gemeenteraadslid en publicist Lambert de Wijs. Opa van vaderskant, Gabriël van Dijk, was ook gemeenteraadslid en textielfabrikant. Drie zussen van vader Van Dijk waren getrouwd met telgen van de fabrikantenfamilies Eras, Franken en De Rooij.

Jeugd

In 1895 overleed Annekes vader, Sjef van Dijk, op 41-jarige leeftijd. De firma werd overgenomen door Henri Eras (1836-1913), zelf fabrikant, die getrouwd was met Anna Philomena van Dijk, een zus van Sjef. In 1900 overleed ook Annekes moeder, Zij was 43 jaar oud. Henri Eras kreeg de voogdij over de kinderen Van Dijk. De kinderen, in de leeftijd van 6 tot 18, werden opgevangen door de families van beide kanten. Door het jaar heen verbleven de kinderen vanaf een bepaalde leeftijd op kostschool; de jongens bij de Broeders van Liefde van de Eickenburg in Eindhoven, de meisjes verbleven op kostschool in het Belgische Hamont. In de vakanties werden de kinderen ondergebracht bij familie: Wim bij familie De Rooij-van Dijk. Miet bij Franken-van Dijk en Stans, Anneke, Jos en Kees bij Eras-van Dijk. In april 1902 vertrekt Anneke naar kostschool in het Belgische Hamont. In 1908 is zij weer terug in Tilburg. In datzelfde jaar vertrekt zij naar Deventer. Het is niet duidelijk wat zij daar gaat doen, maar in latere inschrijvingen staat zij genoemd als ‘winkeljuffrouw’, dus misschien vertrok zij naar Deventer om daar te gaan werken. Volgens familieoverlevering werkte Anneke bij C&A in Leeuwarden.[1]

Tilburg

In 1910 komt Anneke weer terug naar Tilburg. Samen met haar oom van moederskant, Petrus Johannes van Roessel, zussen en twee van haar broers, Jos en Kees, woonde zij aan de Gasthuisstraat, op nummer 15. Omstreeks 1928 lieten Anneke en haar oudste zus Stans een vrijstaand huis voor zichzelf bouwen aan de Bredaseweg, nummer 320, in Tilburg. De architect was Constant Panis. In 1935 werd een begin gemaakt met de bouw van het pension Mariëngaarde in de wijk Zorgvliet in Tilburg. Dit werd een luxe woonoord voor ‘katholieke dames en heren van goede komaf’. Er gingen veel mensen uit fabrikantenfamilies wonen. Ook Anneke en Stans van Dijk kochten zich in, met hun kapitaal en de opbrengst van de verkoop van het huis. Het lijkt erop dat hun motivatie om in een pension te gaan wonen, was dat ze daar niet voor zichzelf hoefden te zorgen, ook niet op latere leeftijd.[2]

2 februari 1945

Op iets voor negenen in de ochtend van 2 februari 1945 ontplofte een verdwaalde V-1, op weg naar Engeland, vlakbij de keuken en de kapel van pension Mariëngaarde, waar op dat moment een kerkdienst gaande was. Anneke en Stans kwamen beiden om het leven, evenals nog 20 anderen. Er waren 19 zwaargewonden en ongeveer 100 lichtgewonden. De ravage was enorm. Anneke werd 53 jaar oud.

Anneke ligt begraven op het RK kerkhof Goirke, samen met haar zusters Stans en Miet. Blijkbaar is de plaats op het kerkhof toentertijd voor de eeuwigheid gekocht; het graf van de zussen behoort tot een van de monumenten op het kerkhof.[3]

De dood van Anneke en Stans had een blijvend effect op de familie Van Dijk. Volgens een achterneef kwamen hun namen in gesprekken nog vaak voorbij, als één welluidende entiteit: 'Tante-Anneke-en-Tante-Stans'.

Gebeurtenis

Explosie vliegende bom (V-1) Tilburg, Huize Mariëngaarde

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945,

  • Invnr. 159, documentatie Mariëngaarde, 1995
  • Invnr. 177, familienamen Dr - Dijk


Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 145

Noten

  1. Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021
  2. Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021
  3. Mail + bijlage G. van Dijk, d.d. 21-05-2021