Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dierenmarkt

Markt Koningsplein (foto Jeroen Ketelaars, 2006).jpg

Tilburg had ooit, net zoals Antwerpen, een vogeltjesmarkt. Hier werden niet alleen vogels verhandeld, maar ook konijnen en honden. De markt zat aanvankelijk in de boterhal (veiling NCB) op de (Oude) Markt en verhuisde in 1920 naar de vishal. Op een bepaald moment kregen de hondenhandelaren een eigen plek aan de Bredaseweg (Schouwburgring), ter hoogte van een nu verdwenen deel van de Zomerstraat. Hier werd zelfs tot in de Lange Schijfstraat gehandeld, niet op de laatste plaats door Belgische handelaren.

In 1962 besloot de gemeente om deze niet altijd even ‘frisse’ handel te verplaatsen naar het terrein van het Gemeentelijk Slachthuis. Het ging hier niet om een gemeentelijke voorziening, zo motiveerde het stadsbestuur, maar veeleer om ‘een trefpunt van personen die, al dan niet beroepsmatig, honden verhandelen’. Hoe lang de hondenmarkt nog heeft bestaan, is onbekend. Van de dierenmarkt zijn nog enkele kraampjes met vogels en konijnen te vinden aan de rand van de zaterdagmarkt op het Koningsplein.