Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Deen, Willy



Familienaam: Deen
Voornamen: Willy
Geboortedatum: 3.3.1891
Geboorteplaats: Tilburg
Adres: Pelgrimsweg 45
Woonplaats: Tilburg
Gemeente: Tilburg
Beroep: vertegenwoordiger
Huwelijkse staat: gehuwd
Overlijdensdatum: 16.7.1943
Leeftijd: 52 jaar
Plaats overlijden: Sobibor
Individuele gebeurtenis: Omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.


Individuele gebeurtenis

Willy Deen was afkomstig uit een aanzienlijke Joodse Tilburgse familie van fabrikanten, die belangrijke bestuursfuncties vervulden binnen de Joodse gemeenschap. De familie zou echter in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw in economische en sociale zin neerwaarts dalen. Willy begon een zeepziederij, maar na een motorongeluk in 1936 waarvan hij niet geheel herstelde, was het armoe troef in het gezin Deen. Wel werden de kinderen Helga Deen en Klaus Gottfried Albert Deen door hun ouders vertrouwd gemaakt met natuur en cultuur. Willy gaf schaakles op de Openbare Lagere School van zijn kinderen. In februari 1940 besloten de Deens een twaalfjarig Duits-joodse vluchtelinge op te nemen: Gerda Nothmann, dochter van een advocaat uit Berlijn. In de oorlog was Willy Deen actief in de Joodsche Raad. Hij was vanaf 1 maart 1941 verantwoordelijk voor de reis- en verhuisvergunningen. De schriftelijke vergunningen konden à 25 cent niet alleen op het kantoor van de Joodse Raad afgehaald worden, maar op zondag tussen 9.30 uur en 10.00 uur ook bij hem thuis. Tevens behartigde Deen namens de Joodsche Raad de onderwijsbelangen van de Joodse gemeenschap in Tilburg en was hij bestuurslid van de Joodsche Centrale voor Beroepsopleiding (JCB). Vanwege de functies van Willy bij de Joodsche Raad was het gezin ‘gesperrt’, waardoor het lange tijd niet op deportatielijsten gezet werd. Op 10 februari 1943 moest de familie het adres Pelgrimsweg 45 verlaten om plaats te maken voor de (NSB-)inspecteur van politie H.K. Burger. Het gezin Deen trok in bij de moeder van Willy, de weduwe Gertrud Deen-Wolff, die woonde aan de Heuvelstraat. Willy is op 1 juni 1943 gedeporteerd naar concentratiekamp Vught, op 2 juli 1943 naar Westerbork, op 13 juli 1943 op transport naar Sobibor. Daar is hij in het concentratiekamp omgekomen.

Gezinsleden

Willy was gehuwd met Käthe Wolff en vader van Helga Deen en Klaus Gottfried Albert Deen.

Woonadres

Pelgrimsweg 45 (Tilburg)

Literatuur

Ad van den Oord, Ronald Peeters en Ton Wagemakers, 'Helga Deen 1925-1943. Een levensverhaal van achttien jaar, drie maanden en zeven dagen', in Dit is om nooit meer te vergeten. Dagboek en brieven van Helga Deen 1943 (Tilburg/Amsterdam 2007) 97-136.

Geheugen van Tilburg