Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Wasknijper

Naast het Centraal Station van Tilburg staat een uit baksteen opgetrokken klokkentoren. Door de bijzondere vorm wordt de toren in de volksmond ‘de Wasknijper’ genoemd. De klokkentoren hoort bij het station dat in 1965 gebouwd is door spoorwegarchitect Ir. Koenraad van der Gaast (Utrecht 1923 – 1993). De onthulling van de toren was op 16 oktober 1965.

Kenmerken

De toren is voorzien van een carillon met 12 klokken die gegoten zijn door de klokkengieterij Petit & Fritsen. Het carillon heeft een automatisch speelwerk, waardoor elk kwartier een melodie wordt gespeeld. Het klokkenspel weegt 234 kilo. Daarnaast is deze klokkentoren de schoorsteen van het station, zoals bij zoveel andere stationstorens uit die tijd.

Geschiedenis

De klokkentoren is gebouwd op initiatief van het ‘Comité Oorlogsgedenkteken Tilburg’ en is daarmee een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940 – 1945). Vanaf het station in Tilburg zijn veel Joodse mensen en andere oorlogsslachtoffers per trein getransporteerd naar kampen in Nederland en Duitsland om daar te werken of te worden gedetineerd.

Aan de klokkentoren is een bronzen plaquette bevestigd met de woorden:

'Moge dit klokkenspel de dankbare gedachtenis in standhouden aan de stadsgenoten die in de strijd en het verzet in de jaren 1940 – 1945 hun leven offerden.’

Het carillon en de plaquette zijn aangebracht op de westzijde van de toren naast het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan de Spoorlaan te Tilburg.

Zie ook

Bronnen

• Bron: Bilanrapport 2004/2 Tilburg – Spoorzone. Cultuurhistorische verkenning

http://tilburgers.nl/tilburg-uit-de-oude-doos-station-1900/

http://www.stationsinfo.nl/Tilburg.htm

http://www.heemkundekringtilburg.nl/uploads/3/8/7/7/38770871/122.pdf