Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Pont

Dit museum voor hedendaagse kunst kwam tot stand dankzij de nalatenschap van Jan de Pont. In 1988 werd de Mr. J.H. de Pont Stichting opgericht en werd Hendrik Driessen als museumdirecteur aangesteld. In 1989 kocht de stichting een fabriekscomplex waarin Thomas de Beer gevestigd was en Benthem Crouwel Architekten kreeg de opdracht om dit bedrijfsgebouw te verbouwen tot museum. In 1992 werd De Pont geopend met een expositie van voornamelijk de vaste collectie. Twee maanden later werd reeds de 25.000e bezoeker geteld en dit succes zou in de loop der tijd alleen maar voortzetten.

Drie keer per jaar organiseert De Pont een solotentoonstelling van een kunstenaar van wie het museum werk heeft aangekocht, of dat graag zou willen doen. Kunstenaars die nu tot de wereldtop behoren waren al vroeg in De Pont te zien, zoals Rosemarie Trockel, Roni Horn, Jeff Wall, Luc Tuymans en Anish Kapoor. Het werk dat De Pont van hen aankoopt, wordt deel van de collectie.

Tot nu toe de meeste bezoekers (55.000) trok de tentoonstelling van de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei in 2012.

Het museum organiseert ook rondleidingen, workshops en educatieve programma’s. De Pont beschikt over onder meer een auditorium, een café en een bibliotheek. Er ligt een plan om aan de straatzijde een nieuw entreegebouw te realiseren. Sinds 1996 geeft De Pont een kwartaalbericht uit met actuele informatie.

Externe link

Officiële website www.depont.nl