Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Enschotse kerk

In 1164 blijkt dat er in Enschot een kerk staat, waarvan de dan nog jonge abdij van Tongerlo voor een vierde deel mede-eigenaar is. De kerk blijkt te zijn gesticht door de heer van Boxtel. Mogelijk behoorde Tilburg omstreeks 1100 tot de heerlijkheid van Boxtel, en trouwde een dochter van de heer van Boxtel met een Ghiselbert uit het Belgische Landen. Als dit klopt dan verkreeg Ghiselbert bij de erfdeling uit de bezittingen van zijn schoonvader de heerlijkheid Tilburg. Een andere mogelijkheid is dat de heer van Boxtel eigenaar was een (een deel van) Enschot binnen de heerlijkheid Tilburg en op zijn eigendom een kerk heeft gesticht. In deze optie is het logisch dat er een heer van Tilburg was, die geen erfzonen had, maar wel een dochter, die trouwde met Ghiselbert van Landen. In Udenhout lag ook een stuk grond dat tot 1624 toebehoorde aan de heerlijkheid Boxtel, op de hoek van de Gommelsestraat en de Biezenmortelsestraat, aan de kant van het Giersbergs broek.

De kerk van Enschot, met in die tijd de aartsengel Michael als patroon, in de periode van 750 tot 1000 n.C. een hele populaire heilige. De kapel stond aan de oude Hollandseweg.