Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Damen, Marinus Cornelis Petrus

Riny Damen
300pxl
Volledige namen Marinus Cornelis Petrus Damen
Geboortedatum 09-05-1931
Geboorteplaats Tilburg
Adres Dr. Mollerstraat 17
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 21-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Overleden ten gevolge van een bombardement in de omgeving van het Wilhelminapark op 21 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Damen, Marinus Cornelis Petrus (geb. 09-05-1931 in Tilburg, gest. 21-02-1945 in Tilburg). Zoon van Cornelis Damen (1897 – 1978) en Maria van Helvert (1904 – 1981).

Achtergrond

Marinus (Riny) Cornelis Petrus Damen wordt geboren op 09-05-1931. Zijn ouders trouwden op 02-06-1927. Hun eerste zoon, Cornelis Marinus (Kees) wordt geboren in Dongen, in 1928. Riny is hun tweede kind en wordt geboren in Tilburg. Het gezin woont op dat moment op Minckelersstraat 142. Daarna verhuizen ze een aantal keren, totdat ze uiteindelijk in 1936 voor langere tijd gaan wonen in de Schaepmanzijstraat, op nummer 17. (In 1942 hernoemd naar Dr. Mollerstraat). Riny’s vader is transportarbeider en later staat hij geregistreerd als magazijnknecht.

Het bidprentje van Riny vermeldt dat hij zijn zakgeld vaak geeft aan de armenbus in de kerk of voor de missies. In deze missies ziet hij zijn toekomst.

Bombardement omgeving Wilhelminapark

Op woensdag 21 februari 1945 even na half 12 wordt het noordelijk deel van Tilburg getroffen door zo’n 30 brisantbommen. Omdat er die ochtend een zware mist hangt boven Tilburg ziet niemand het Duitse vliegtuig aankomen. De bommen vallen o.a. in de Hoefakkerstraat, Dr. Mollerstraat, Wilhelminapark, Kuiperstraat, Coeck van Aelststraat, Cornelis de Vriendtstraat en Vredeman de Vriesstraat.

Op deze woensdag is Riny met vriendjes aan het voetballen op het Schaepmanplein als de bommen vallen. Hij raakt zwaar gewond en wordt door een ziekenauto naar het Elisabethziekenhuis vervoerd. Daar overlijdt hij nog dezelfde dag om drie uur in de middag, voorzien van de sacramenten der stervenden. Het bidprentje vertelt hierover: “Midden uit zijn spel werd hij door God weggenomen, om, zooals hij zelf zeide, met zijn vriendje, die hem een paar uur vroeger was voorgegaan, door te spelen in den hemel.

100pxl

Gebeurtenis

Bombardement Tilburg, omgeving Wilhelminapark

Bronnen en literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 155
  • Roomsch leven, 24-02-1945