Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Coy Koopal

Coy Koopal
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Cornelis Jan Marinus Koopal
Geboren 22 juli 1932, Blerick
Overleden 20 december 2003, Voerendaal
Nationaliteit Nederlands
Bekend van Voetbalclub Willem II (1956-1964)

Topscorer in de Eredivisie

In de zomer van 1956 doet Willem II een spectaculaire aankoop. Voor het gigantische bedrag van 56.000 gulden neemt het international Coy Koopal over van VVV. Ook PSV hengelt op het laatste moment naar Koopal, maar die heeft dan al zijn woord gegeven aan Willem II en houdt zich aan het gentlemen’s agreement. Hij is in Tilburg de opvolger van Sjel de Bruijckere.

Record doelpunten

Spijt krijgt Willem II niet van de aankoop. Koopal staat garant voor doelpunten. Hij is een echte afmaker die zowel met links als rechts makkelijk scoort. ‘Als ik de kalklijn van de 16 zie, druk ik af,’ zegt hij in een interview. Logisch dus dat Koopal met 139 doelpunten het record heeft van gescoorde doelpunten namens Willem II in het betaald voetbal. Daarvan zijn er 94 in de Eredivisie, wat ook een record is.

Toch heeft Koopal het niet altijd makkelijk bij Willem II. Na het kampioenschap van 1955 sluipt er onvrede in de spelersgroep. Medespelers zijn jaloers en vinden dat Koopal bepaalde privileges geniet. Volgens Koopal vallen die privileges in het niet bij die van de enfant terrible Kurt Zaro. In het veld merkt Koopal dat hij minder bruikbare ballen krijgt. Anders was zijn doelpuntenaantal waarschijnlijk nog hoger geweest.

Na zijn voetballoopbaan stort Koopal zich op het tennis. Tijdens een partijtje wordt hij getroffen door een hartaanval en hij overlijdt in 2003 op 71-jarige leeftijd.


Aantal wedstrijden: 254
Aantal doelpunten: 139
Positie: aanvaller


Bronnen

Wikipedia

Tekst op deze pagina met dank aan de makers van de tentoonstelling 'Leev' Hoezee 125 jaar Willem II' in 2021 in Bibliotheek LocHal