Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bulkmans, Frater Ludolf

Geboren:16-11-1907 Baarle-Nassau

Overleden: 10-5-2000 Tilburg

Zijn leven


Mattheus Bulkmans, beter bekend als Theo Bulkmans was de tweede zoon en het derde kind van vader Johannes Bulkmans en moeder Johanna Verdaasdonk. Alle drie de kinderen werden geboren in Baarle-Nassau waar Johannes Bulkmans spoorwegwachter was op het Bels Lijntje, Tilburg-Turnhout.

Nadat het gezin in 1911 naar Tilburg was verhuisd werd daar als laatste dochter ‘Pietje’ geboren. Na vijf jaar, in 1916 dus nog tijdens de 1e Wereldoorlog, verhuisde het gezin naar Etten-Leur. Maar de eerste jaren van de lagere school bracht Theo door in Tilburg op de Sint Jozefschool in de Veemarktstraat. Hij was 7 jaar toen midden-1914 die 1e Wereldoorlog uitbrak, met de chaotische toestanden hier in Tilburg. Toen kwamen er op een bevolking hier van 30.000 inwoners er ca. tienduizend gemobiliseerde soldaten bij en vervolgens nog eens ruim tienduizend Belgische vluchtelingen.

1-IMG.jpg

Later, als tiener in Goirle, kwam hij in een voorbereidende klas met de eerste jaren van de kweekschool, daar onder verantwoordelijkheid van de Fraters van Tilburg. In 1925 als 18-jarige trad hij in als Ludolf Bulkmans in het noviciaat van de Fraters van Tilburg. Later, tot 1930 - drie jaar lang, kreeg Ludolf de gelegenheid om de didactische ervaring op te doen voor zijn ideaal, het lesgeven elders op deze wereld. Bijzonder natuurlijk om weer op de school te komen, nu als onderwijzer, waar je ooit als kind begonnen bent, de St.Jozefschool.

Van 1930 tot 1977, heeft hij in Manado op Sulawesi, het vroegere Menado op Celebes in Nederlands Indië gewerkt. Bijna al die 47 jaren heeft hij daar gewoond en gewerkt, met tussenpozen van een kampverblijf tijdens de Japanse bezetting en een jaar verlof in de jaren 1947-’48.

2-IMG 0001.jpg

De tijd in Manado was hij bezig met het lager onderwijs onder de Chinese bevolking.

Hij beschikte over de gave om vanuit een Confuciaanse benadering ook het Rooms Katholieke geloof voor deze mensen begrijpelijk en inzichtelijk te maken. Zij werk werd door hen dusdanig op prijs gesteld en gewaardeerd, dat hij in 1962 de beslissing nam om Indonesisch staatsburger te worden. Om zodoende de mogelijkheid te krijgen om daar te kunnen blijven werken in plaats van het land uitgezet te worden. Het verlies van het Nederlands staatsburgerschap betekende het verlies van zijn pensioenrechten, maar voor hem was zijn roeping toen van groter belang. Het jaar na zijn terugkeer naar Nederland in 1977 kreeg hij uiteindelijk zijn Nederlanderschap wel weer terug.

In 2000 is Ludolf Bulkmans op 92-jarige leeftijd in Tilburg overleden. In die latere tussenliggende jaren hebben nog veel mensen kunnen genieten van zijn positieve instelling en levendige verhalen.

Deze verhalen zijn afkomstig uit ‘Beelden uit mijn kinderjaren’ van Ludolf Bulkmans, Goirle 1986 (particuliere uitgave) Met dank aan familielid Ludo Bulkmans en archivaris van de fraters CMM, Rien Vissers.

Verwijzingen naar andere artikelen


Fraters van Tilburg

Over het leven van de spoorwegwachter

Jeugdherinneringen

Over de bewoners aan de Bosscheweg

Over de St.Jozelfschool – Veemarktstraat