Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buchen, Edmond

Edmond Buchen
Edmond Buchen. Bron Joods Monument.jpg
Edmond Buchen. Bron: Joods Monument
Volledige namen Edmond Buchen
Geboortedatum 25-01-1931
Geboorteplaats Kiel (DE)
Adres Ridderstraat 18
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Buchen, Edmond (geb. Kiel (DE), 25-01-1931, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942), zoon van Rosa Landesmann (geb. Żołynia (PL), 12-08-1907, overl. Auschwitz (PL) 03-09-1942) en David Aharon Buchen (geb. Żołynia (PL) 20-12-1902, gest. Sidney, AU, 16-01-1970).

Achtergrond

Edmond Buchen werd op 25 januari 1931 geboren in Kiel (Duitsland) als middelste zoon van Rosa Landesmann en David Aharon Buchen. Edmond Buchen komt uit een tamelijk welgesteld gezin. David Buchen, de vader van Edmond, had in Kiel een zaak in confectie en manufacturen. Omdat het voor Joden in Duitsland onmogelijk werd om een normaal leven te leiden besloot de familie in 1939 te vluchten. Edmonds moeder ging in mei 1939 naar familie in Den Haag, Edmond en zijn broers verbleven vanaf april 1939 tijdelijk in een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk, in september 1939 werden zij weer met hun moeder herenigd.[1] Omdat vanaf september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuist Edmonds moeder met haar drie zoons op 1 oktober 1940 naar Tilburg. Ze wonen eerst aan de Emmastraat 19 en vanaf 2 april 1941 aan de Ridderstraat 18.
Edmond Buchen was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter leerling van de afzonderlijke lagere school voor Joodse leerlingen in het Sint Elisabeth-gebouw aan de Antoniusstraat.

Deportatie

Op 28 augustus 1942 is Edmond Buchen met zijn moeder en zijn twee broers Isaak en Manfred overgebracht naar Westerbork en op 31 augustus op transport gesteld naar Auschwitz waar zij allen bij aankomst op 3 september 1942 zijn vermoord.Edmond Buchen werd 11 jaar.

Gebeurtenis

Struikelsteen voor Edmund Buchen aan de Kronshagener Weg 4 in Kiel, geplaatst op 21 september 2020.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

  • Edmonds vader bleef achter in Duitsland om (overigens tevergeefs) zijn huis te verkopen en zijn zakelijke activiteiten netjes af te wikkelen. Toen hij zich vervolgens bij zijn gezin wilde voegen, kreeg hij geen visum meer voor Nederland. David Buchen vluchtte naar Engeland, in de hoop later zijn familie terug te kunnen zien in Palestina. Hij werd echter bij aankomst in Richborough op 10 mei 1940 als onderdaan van een vijandige mogendheid gearresteerd en geïnterneerd. Op 6 september 1940 is hij met het stoomschip ‘Dunera’ naar Australië gedeporteerd. Op 26 september kwam hij in Sidney aan. Hij zou zijn familie nooit meer terugzien.