Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brummelink, Johannes Reindert

Johannes Reindert Brummelink
Afbeelding gewenst
Volledige namen Johannes Reindert Brummelink
Geboortedatum 01-09-1923
Geboorteplaats Zwolle
Adres Gildebroederstraat 40
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Bakker
Overlijdensdatum 23-02-1945
Plaats van overlijden Pforzheim (DE)
Bijzonderheden Overleden tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johannes Reindert Brummelink(Geb. Zwolle 1-9-1923 gest. Pforzheim 23-2-1945) Zoon van Jan Willem Brummelink ( 1898- ) en Johanna Everdina Jacobs.(1901) Kok van beroep

Achtergrond en jeugd

Johannes werd geboren op 1 september 1923 in Zwolle. Het gezin bestaande uit vader Jan Willem Brummelink, ketelmaker bij de Nederlandse Spoorwegen en moeder Johanna Everdina Jacobs en 3 zonen komt in 1937 naar Tilburg en gaan in de Gildenbroederstraat wonen. Johannes is de oudste zoon.

Werken in Duitsland

Johannes wordt verplicht vanaf 15 juni 1943 te gaan werken in Duitsland in Pforzheim.

Op 23 februari 1945 om 17.28 uur vliegen 361 viermotorige Lancaster bommenwerpers over de Franse kust bij Le Havre. Ten zuiden van Parijs keerde de taskforce zich naar het noordoosten en bereikte het Duitse grondgebied tussen Straatsburg en Karlsruhe. De Duitse luchtverdediging wordt afgeleid door schijnaanvallen op Darmstadt, Frankfurt, Worms en Essen. Nadat 7 Jachtbommenwerpers het doel had gemarkeerd met fakkels, brak 5 minuten later de hel los boven Pforzheim.

In totaal viel binnen 22 minuten meer dan 1400 ton brandbommen en brisantbommen op de stad. Bij deze aanslag kwamen 17.000 mensen om het leven en werd meer dan 80 % van de gebouwen verwoest.

Getuigenverklaring.png

De reden voor het bombardement was dat dat Pforzheim "een van de centra was van de Duitse sieraden- en uurwerkenhandel en daarom waarschijnlijk van aanzienlijk belang zal zijn geworden voor de productie van precisie-instrumenten die van belang waren bij oorlogsvoering". Een geallieerde rapport uit augustus 1944 stelde dat "bijna elk huis in dit stadscentrum een kleine werkplaats is" en dat er een paar grotere fabrieken waren in het zuiden en één in het noorden van het stadscentrum. Een aanval op de stad zou de "bebouwde kom, de bijbehorende industrieën en spoorwegfaciliteiten" vernietigen.

Bij deze aanval kwamen 17.000 mensen om het leven en werd meer dan 80 % van de gebouwen verwoest, in het centrum zelfs 90%. Het arbeidsbureau vermeldde in 1942 2.980 buitenlanders in Pforzheim, en een bron schat het aantal buitenlandse arbeiders dat omkwam bij de bombardementen op ongeveer 500, waarvan Johannes Brummelink er een was.

Johannes wordt, zoals de meeste slachtoffers van dit bombardement, in een gemeenschappelijk graf begraven omdat identificatie niet meer mogelijk was.

bronnen

Literatuur

Externe links

Gebeurtenis