Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Brabantse Tricotagefabriek N.V.

Is onderzocht door Brands, Joop en ingevoerd door Wiki: Evers Zuidweg, Hennie


Brabantsche Tricotagefabriek N.V.
Type bedrijf Vervaardigen van breigoederen
Vestigingsadres Diepenstraat 63, vernummerd in Hobbemastraat 1, Tilburg
Datum oprichting 25-09-1933
Datum opheffing 27-11-1980
Eigenaars / oprichters Eigenaar: Julius Roos

Oprichter : Fritz Siegfried Roos

Herkomst eigenaars / oprichters Duitsland
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en internationaal

Algemene omschrijving

Er wordt op basis van tricotageproducten o.a. ondergoed, baby- en kleuterkleding geproduceerd. Handel en fabricage van tricotageproducten (gebreide stoffen) uit bijvoorbeeld wol, katoen, kunstzijde. De Brabantsche Tricotagefabriek koopt in 1968 aandelen van VIR Textiel België N.V. in Tienen voor zijn Kijo-tricot(babykleding) en Cotila dames-en kindertricot.

Fritz Siegfried Roos begint in 1934 de tricotagefabriek in een bestaand bedrijfspand. Hij heeft de onderneming vanaf de grond af aan opgebouwd met het kapitaal van zijn broer Julius Roos.

Klantenkring: vermoedelijk leverancier aan winkels, halffabricaten voor confectie nationaal en internationaal.

Hinderwetvergunningen: 07-12-1933 Verzoek tot oprichting tricotagefabriek en plaatsen van electrische motoren. Verder gaat het tot 1947 om het plaatsen van electromotoren en uitbreiding van het bedrijf aan de Hobbemastraat.

Arbeidsomstandigheden: na WOII worden er steeds meer eisen gesteld aan de veiligheid, werkomstandigheden en hygiëne.

Andere sociaaleconomische omstandigheden: na WO II neemt de invloed van de fabrikanten en de clerus af en die van het personeel en vakbonden toe. De cao doet zijn intrede en de scholing en bedrijfsopleidingen krijgen steeds meer belangstelling. Het begin van een nieuwe tijdgeest namelijk het einde van de lethargie en de ontwikkeling van openheid en medezeggingsschap. Niet meer de vanzelfsprekendheid van generaties van dezelfde familie binnen een bedrijf. Er is zelfs sprake van een afkeer van het werken in de textiel, zodat er zelfs tekort aan personeel ontstaat.

Textielindustrie is erg conjunctuurgevoelig waardoor in de jaren 60 begin 70 er nog ca 400 werknemers werken; in 1977 bij het faillissement er nog maar 45 werken. De oorzaken liggen aan de algemene malaise, het wegvallen van V en D als klant en de laatste 7 jaar is er nauwelijks leiding gegeven. Tricotagebedrijven zijn toch meer gericht op de consumentenmarkt, die steeds modegevoeliger wordt. Andere designs, synthetische stoffen(meer variaties mogelijk) invloed van reclame, concurrentie van de lagelonenlanden en cao’s maken de producten duurder.

Herkomst/achtergrond oprichter

Rouwadvertentie.jpg

Fritz Siegfried Roos een Duitser uit Chemnitz, is eveneens als zijn broer een genaturaliseerde Nederlander. Hij vestigt zich, in 1933, met zijn vrouw, drie kinderen en schoonmoeder aan de Nieuwe Bosscheweg 94 in Tilburg. Door zijn joodse afkomst wordt het hele gezin in 1944 opgepakt en m.u.v. dochter Anita, omgebracht in het concentratiekamp Auschwitz. Zijn broer Julius emigreert al in 1939 naar Canada. Hij heeft de Brabantsche Tricotagefabriek verkocht aan Robert Salomon en wordt voortgezet als N.V. Nikor. Fritz Roos blijft uitvoerend directeur totdat de Duitse bezetters in 1941/1942 de beide ondernemingen hebben geconfisqueerd.

Opvolging

10-07-1939 Fritz S Roos wordt aangesteld als bestuurder van Brabantsche Tricotagefabriek Hobbemastraat 1/Diepenstraat 63.

In verloop van 1941 wordt Brabantsche Tricotafabriek geconfisceerd door de Duitse bezetter. 20-06-1942 Aanstelling van 2 vennoten, beherend vennoot Duitsers Gerard Dölker en vennoot Carl Dölker.

01-09-1942 Uittreding van Fritz S Roos.

29-07-1942 N.V.Nikor opgegaan in Brabantsche Tricotagefabriek N.V., inleg kapitaal ƒ 250.000

21-12-1944 Aanstelling door het Militaire Gezag van Dhr Linnebank in de overgangsperiode na de Duitse bezetting.

16-09-1947 Aanstelling Jacob Bloemist Gemullehoekenweg 65 Oisterwijk als bestuurder en later als eindverantwoordelijke tot 30-08-1972.

Inlegkapitaal ƒ 601.000

In 1975 is de Brabantsche Tricotagefabriek gefuseerd met Charma. In 1977 kwamen beide bedrijven in moeilijkheden, Charma werd gesloten en de Brabantsche Tricotagefabriek viel in een faillissement.

Gezinskaarten

Het Geheugen van Tilburg

Afbeeldingen

Bronnen

  • verschillende krantenartikelen via www.delpher.nl
  • Het geheugen van Tilburg: verhalen van Joodse Tilburgers
  • Staatscourant nr.145
  • B.H.I.C. Handelsregister Kamer van Koophandel Tilburg Toegang 404a dossier 3885
  • o.a. catalogie Tentoonstelling Tilburg 1934
  • Van Gorp Tilburg...