Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boxtel, Herman Jozef Maria van

Herman Jozef Maria van Boxtel
Afbeelding gewenst
Volledige namen Herman Jozef Maria van Boxtel
Geboortedatum 26-03-1924
Geboorteplaats Oisterwijk
Adres Korenbloemstraat 349
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Magazijnbediende
Overlijdensdatum 03-05-1945
Plaats van overlijden Neustadt (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Herman Jozef Maria van Boxtel (Geb. Oisterwijk 26-3-1924– gest. Neustadt 3-5-1945), magazijnbediende. Zoon van Waltherus Richardus Leonardus van Boxtel (1884-1964) en Maria Catharina Isabella Verspaandonk (1890-1971).

Achtergrond en jeugd

Herman Jozef Maria van Boxtel wordt op 26 maart 1924 te Oisterwijk geboren als zoon van Waltherus Leonardus Richardus van Boxtel, handelsagent en Maria Catharina Isabella Verspaandonk. In het kinderrijke gezin is Herman de tiende in de rij. Na hem volgen nog een broer en een zus. Herman groeit op in de Korenbloemstraat.

Arbeidsinzet in Duitsland

Op 19 februari 1943 vertrekt Herman gedwongen naar Duitsland. Hij wordt daar te werk gesteld in een cementfabriek in Oberhausen. Eind augustus 1944 is er voor de laatste keer een brief van Herman naar huis. Uit onderzoek wat de familie zelf instelt na de bevrijding blijkt dat omstreeks half augustus 1944 met anderen is gearresteerd en overgebracht is naar concentratiekamp Sachsenhausen en vandaaruit eind oktober 1944 naar concentratiekamp Neuengamme. Van oktober 1944 tot april 1945 zou hij te werk gesteld zijn geweest in werkkamp Farge . De SS richtte in oktober 1943 het buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme op in Farge. Ongeveer 3.000 mannen werden met verschillende transporten naar Bremen-Farge gestuurd, wat Farge tot een van de grootste buitenkampen van het concentratiekamp Neuengamme maakte. De leef- en werkomstandigheden waren erbarmelijk, veel gevangenen stierven van honger, ziekte en uitputting.

Eind maart 1945 is er een zwaar bombardement, daarna wordt het kamp geëvacueerd op 10 april. De eerste groep gevangenen moest rechtstreeks naar het verzamelkamp in Sandbostel marcheren. Zieke gevangenen werden op een trein geladen die waarschijnlijk bestemd was voor Bergen-Belsen maar bereikte het kamp echter nooit en kwam in plaats daarvan terecht in Bremervörde, na een week doelloos reizen tussen Bremen en Hamburg. De gevangenen die dit transport overleefden, werden vervolgens van Bremervörde naar Sandbostel gebracht. Weer een andere groep gevangenen bereikte Bremervörde na een driedaagse mars. Daarna werden ze in veewagens geladen en via Winsen/Luhe teruggebracht naar het hoofdkamp in Neuengamme. Mogelijk dat Herman tijdens een van deze transporten overleden is.


Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Kamp Bremen-Farge


Gebeurtenis