Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bourgondisch leven

Naar het voorbeeld van het Franse hof maakten ook de Bourgondische vorsten altijd een groot meerdaags feest van bruiloften en begrafenissen. Veel gasten, duur uitgedost en goed voorzien van drank en eten. Daarbij waren er altijd bijzondere attracties, zoals feeërieke decors, mechanisch aangedreven poppen, fonteinen, etc. Bijzonder was het kasteel in het Noord-Franse Hesdin met waterspuwende standbeelden, vervormde spiegels, valkuilen die bezoekers op met veren gevulde zakken deed vallen en kamers waar meel of water uit het plafond kwam wat zorgde voor een Eftelingachtige feestomgeving. Het is de oorsprong van de naam Bourgondische feesten.

De beroemde Vlaamse schilder Jan van Eijck was kind aan huis bij het Bourgondische hof. Hij kreeg zelf vele opdrachten, maar minsten zo belangrijk, het had een enorme uitstraling op de waardering voor de kunst, voor beeldhouwwerken, schilderijen, goud- en zilverwerken. Kerken werden omgebouwd van de Romaanse naar de Gotische stijl, ze werden uitgebreid en omgebouwd tot kathedralen.