Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boterdijk (Raamsdonksveer)

De Boterdijk, in de volksmond de Botterdaik genoemd, liep vanuit de huidige rotonde bij restaurant Triangel met een paar bochten tot aan de Julianalaan, ruwweg gezegd waar nu de Beethovenlaan loopt.

De Boterdijk was verhard met slechts wat sintels en grind. Het was een gewilde wandelroute op een zondagmiddag. Mensen kuierden dan met het gezin over de Kloosterweg, staken bij de Oosterhoutseweg de straat over en vervolgden de route over de Boterdijk. Of vice versa natuurlijk.

Plattegrond met kleurtje Boterdijk - wiki.jpg

Bewoners

Langs deze weg stonden een slechts een paar boerderijen en een paar woonhuizen. Net voorbij het café van Jan Joore was de boerderij van Keske Honcoop en zijn vrouw Marie. Een eindje verder stond de boerderij van Kees Arendse. Nog wat verder op de Boterdijk, na een paar bochten stond het woonhuis van Pieter Vos. Helemaal op het eind, al grenzend aan de Julianalaan kwam je bij het huis van David van Dongen en zijn vrouw Jaan Kommers.

Begin van de Boterdijk.

Op de foto v.l.n.r.: schuur van Jan Joore, Café van Jan Joore, boerderij van Gerrit Honcoop. Helemaal rechts op de foto komen de velden van Veerse Boys en Good Luck.

2952 - wiki.jpg








Boterdijk nr. 1 (E.1).

Boterdijk 1

De eerste bewoners waren Piet en Truus ("Trui") Vos (ouders van Des). Er was geen water en geen licht; water kwam van de pomp en licht van de petrolielamp. De huur van het huisje was fl 2,50 en moest iedere zaterdag naar Bakker de Borst (eigenaar van het huisje) gebracht worden. Er was in dit huis een plattebuisl; om te koken en verwarming. Er waren 2 bedsteden met daaronder de kelder. Groente etc. haalde men uit de tuin. Alleen melk ging men halen bij Honcoop. De laatste bewoner is Sjaak Blankers geweest. Verder woonden in de Boterdijk: Pruijssers, Arendse, Honcoop, Lies Joore (nu Triangel). Het huisje op de foto heeft nieuwe ramen.




Hoek Julianalaan/Boterdijk

Café en woonhuis op de hoek Julianalaan 150 / Boterdijk

Café en woonhuis aan de Julianalaan 150 / hoek Boterdijk stond bekend als café “de Kastanjeboom”. De uitbater was dhr de Bruijn, later is het overgenomen door Cato de Bruijn. Links naast het café ging men naar de Boterdijkweg.










Geliefde zwemplek

Langs de Boterdijk liep een sloot, een wetering, een plek waar in de zomertijd lekker gepoedeld en gezwommen kon worden.

Op de foto staan: Adrie Verduyn-Blom. Staand in het water: Piet Blom, vooraan ….Blom. De meisjes zijn Luus Vink-Verduyn en Dina Arendse-Honcoop.
De linkse persoon is Adrie Verduyn-Blom. Staand in het water met de jongen op zijn schouders is Piet Blom. De 3 meisjes: links: Luus Vink-Verduyn en rechts: Dina Arendse-Honcoop.