Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Granaatinslag Hasseltstraat, 17 januari 1945


Het oorlogsfront kwam begin november 1944 tot stilstand bij de Maas, op minder dan 20 kilometer ten noorden van Tilburg. Daarmee bleef de stad nog bereikbaar voor Duits geschut. In de eerste maanden van 1945 vielen granaten op diverse locaties. Een greep:

• 6 januari 1945: Wilhelminapark/Hasselt. • 15 januari: Hasseltstraat, Lijnsestraat, Alleenhouderstraat. • 17 januari: Veldhoven, Weverstraat, Hasseltstraat. • 6 februari: Buys-Ballotstraat.

Bij sommige granaatinslagen vroeg men zich af of de granaten wel door Duits geschut waren afgevuurd. De journalist Pierre van Beek was ervan overtuigd dat de granaten die op 6 januari in het Wilhelminapark vielen en de Hasseltse kerk troffen, afgevuurd waren door Engels geschut. Hij had namelijk de explosie van het afvuren gehoord en direct daarna het oversuizen van de granaten. En alles wijst erop dat hij gelijk had, want nog diezelfde dag deelden de Engelse autoriteiten aan de Luchtbeschermingsdienst mee dat de beschieting zich niet zou herhalen. De granaatinslagen op 6 februari duiden erop dat de granaten uit zuidelijke richting afkomstig waren. Bij deze twee beschietingen waren overigens geen slachtoffers te betreuren net zo min als bij de beschieting van 15 januari. Op 17 januari 1945 vielen echter vele slachtoffers te betreuren. In Tilburg Noord sloegen toen vier granaten in, waarvan de eerste drie met groot verschil in tijd: kwart voor negen in de Veldhovenstraat, acht minuten over halftwaalf in de Weverstraat en vier minuten voor één in de Hasseltstraat waar een pand werd getroffen.Toen hulpverleners en nieuwsgierigen zich naar het betreffende pand begaven, sloeg een vierde granaat in tussen het publiek voor de Hasseltse kerk. Niet minder dan zestien mensen vonden hierbij de dood.