Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bombardement Bredaseweg, 11 mei 1940

Vrijdag 10 mei 1940. Wat men op die eerste oorlogsdag las in de krant en hoorde over de radio waren onheilspellende berichten over een plotselinge overval. Maar de strijd speelde zich nog af op veilige afstand van de stad. Men hoorde ontploffingen in de richting van het vliegveld Gilze-Rijen. Men zag overvliegende Duitse vliegtuigen. Maar Tilburg was kennelijk geen doelwit. De oorlog, zo kon men elkaar geruststellen, raakte Tilburg niet. En de Luchtbeschermingsdienst versterkte dat gevoel nog eens door geen luchtalarm te geven voor de overvliegende Duitse vliegtuigen. De bommen voor het spoorwegemplacement kwamen o.m. terecht in de Noordstraat en kostte veel slachtoffers Om halfvijf werd het signaal 'veilig' gegeven, maar onmiddellijk daarna verschenen er weer Duitse bommenwerpers boven de stad. Tussen halfvijf en halfzes kwamen er bommen neer dicht bij de verkeersbrug op de Bosscheweg, op het Lijnsheike, op de Heikant en in de omgeving van de Bredaseweg op het punt waar de spoorlijn naar Turnhout de Bredaseweg kruiste. Hermanus Martinus Franken kwam hierbij om het leven..

De volgende dag, zaterdag 11 mei 1940, wezen alle tekenen erop dat de Duitsers snel naderden. En dan hoefde men niet eens te weten dat de Nederlandse troepen in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 mei zich hadden teruggetrokken uit de Peel-Raamstelling in Oost-Brabant op de Zuid-Willemsvaart, op minder dan 40 kilometer van de stad, en dat de nieuwe verdedigingslinie in het begin van de middag van zaterdag 11 mei instortte. Hoopvol was de aankomst van Franse troepen in de vroege ochtend. Verontrustend was dat Nederlandse militairen van oost naar west door te stad begonnen te trekken. In de loop van de middag - als gevolg van de chaotische terugtocht na het opgeven van de linie langs de Zuid-Willemsvaart - zwol de stroom van terugtrekkende Nederlandse militairen aan. Dat alles ontsnapte niet aan de aandacht van de Duitsers. 's Middags werden er bijna voortdurend Duitse vliegtuigen waargenomen boven de stad of in de onmiddellijke omgeving daarvan, die de terugtrekkende Nederlandse troepen beschoten.

  • Bredaseweg en omgeving. Omstreeks vijf uur in de namiddag concentreerden de Duitse vliegtuigen zich op het gebied tussen het missiehuis aan de Bredaseweg en Gilze. Systematisch namen zij de terugtrekkende Nederlandse soldaten onder vuur. De uitkijkpost van de Luchtbeschermingsdienst op het paleis-raadhuis rapporteerde dat een vliegtuig oranje lichtkogels uitwiep. Kort daarop verschenen er 20 bommenwerpers en 30 jachtvliegtuigen die een half uur lang een aanval uitvoerden in de omgeving waar de spoorlijn Tilburg-Turnhout de Bredaseweg kruiste. Een frater noteerde in zijn dagboek:

- ‘Dit bombardement heeft een half uur geduurd en is vreselijk om te zien, […] In een grote bocht daalden de bommenwerpers in een glijvlucht met huilend geluid[…] en lieten dan 5, misschien 6 bommen tegelijk vallen.’

Volgens de Luchtbeschermingsdienst kwamen ongeveer twintig brisantbommen neer in de Schaapstraat, de Schout de Roijstraat en op de Bredaseweg. Hier j kwamen acht niet-militairen om het leven: zes Tilburgers en twee niet-Tilburgers. Ook kwamen zeven Nederlandse militairen om het leven.