Boerenbond, Pakhuis Udenhout: verschil tussen versies

 
Regel 5: Regel 5:
 
}}
 
}}
  
De bouw van het Pakhuis van de [[Boerenbond Udenhout, standsorganisatie|Boerenbond]] in 1906 was een belangrijke gebeurtenis. Tot dan toe moest iedere keer als er een vooraf bestelde wagon met veevoer aankwam, de wagon worden gelost en moesten de boeren het veevoer meteen afhalen en contant betalen. In 1904 gebeurde dat 38 keer op deze manier. Na de bouw van het Pakhuis werden de goederen eerst daarheen vervoerd en de leden konden al dan niet direct hun goederen daar afhalen. Wat overbleef, konden andere leden alsnog kopen. Een jaar later was de omzet van de Boerenbond al gestegen tot 53 wagons met klötjes. Na het veevoer volgde de kunstmest. De eerste kunstmest die op de markt kwam, was Guano, droge, versteende vogelmest uit Zuid-Amerika die gemalen werd geleverd. Daarna kwam de eerste echte kunstmest: Chilisalpeter. De Boerenbond vervulde een belangrijke rol bij de acceptatie van de kunstmest. In 1912 begon de Boerenbond met de aankoop van aardappelen. Er werden dat jaar ook twee handzaaimachines gekocht voor gemeenschappelijk gebruik. Het pakhuis kreeg voor de boeren een alsmaar belangrijkere rol.
+
De bouw van het Pakhuis van de [[Boerenbond Udenhout, standsorganisatie|Boerenbond]] in 1906 was een belangrijke gebeurtenis. Tot dan toe moest iedere keer als er een vooraf bestelde wagon met veevoer aankwam, de wagon worden gelost en moesten de boeren het veevoer meteen afhalen en contant betalen. In 1904 gebeurde dat 38 keer op deze manier. Na de bouw van het Pakhuis werden de goederen eerst daarheen vervoerd en de leden konden al dan niet direct hun goederen daar afhalen. Wat overbleef, konden andere leden alsnog kopen. Een jaar later was de omzet van de Boerenbond al gestegen tot 53 wagons met klötjes - machinaal gebroken Amerikaanse lijnkoek -. Na het veevoer volgde de kunstmest. De eerste kunstmest die op de markt kwam, was Guano, droge, versteende vogelmest uit Zuid-Amerika die gemalen werd geleverd. Daarna kwam de eerste echte kunstmest: Chilisalpeter. De Boerenbond vervulde een belangrijke rol bij de acceptatie van de kunstmest. In 1912 begon de Boerenbond met de aankoop van aardappelen. Er werden dat jaar ook twee handzaaimachines gekocht voor gemeenschappelijk gebruik. Het pakhuis kreeg voor de boeren een alsmaar belangrijkere rol.
  
 
In 1907 werd een beeld van de heilige Isidorus van Madrid (c. 1070-1130), de patroonheilige van de boeren, in de gevel van het pakhuis geplaatst.
 
In 1907 werd een beeld van de heilige Isidorus van Madrid (c. 1070-1130), de patroonheilige van de boeren, in de gevel van het pakhuis geplaatst.
 +
 +
In november 1969 is het hele complex afgebrand. Zie [[Brand Boerenbond Udenhout]]
  
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==

Huidige versie van 17 mei 2020 om 14:37

Boerenbond, Pakhuis Udenhout
PakhuisBoerenbond.JPG
Het oude pakhuis van de Boeren Bond.

De bouw van het Pakhuis van de Boerenbond in 1906 was een belangrijke gebeurtenis. Tot dan toe moest iedere keer als er een vooraf bestelde wagon met veevoer aankwam, de wagon worden gelost en moesten de boeren het veevoer meteen afhalen en contant betalen. In 1904 gebeurde dat 38 keer op deze manier. Na de bouw van het Pakhuis werden de goederen eerst daarheen vervoerd en de leden konden al dan niet direct hun goederen daar afhalen. Wat overbleef, konden andere leden alsnog kopen. Een jaar later was de omzet van de Boerenbond al gestegen tot 53 wagons met klötjes - machinaal gebroken Amerikaanse lijnkoek -. Na het veevoer volgde de kunstmest. De eerste kunstmest die op de markt kwam, was Guano, droge, versteende vogelmest uit Zuid-Amerika die gemalen werd geleverd. Daarna kwam de eerste echte kunstmest: Chilisalpeter. De Boerenbond vervulde een belangrijke rol bij de acceptatie van de kunstmest. In 1912 begon de Boerenbond met de aankoop van aardappelen. Er werden dat jaar ook twee handzaaimachines gekocht voor gemeenschappelijk gebruik. Het pakhuis kreeg voor de boeren een alsmaar belangrijkere rol.

In 1907 werd een beeld van de heilige Isidorus van Madrid (c. 1070-1130), de patroonheilige van de boeren, in de gevel van het pakhuis geplaatst.

In november 1969 is het hele complex afgebrand. Zie Brand Boerenbond Udenhout

Zie ook