Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boer, Norbertus Maria Johannes van den

Norbertus Maria Johannes van den Boer
Volledige namen Norbertus Maria Johannes van den Boer
Geboortedatum 12-07-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Trouwlaan 33
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 08-12-1944
Plaats van overlijden Hamburg (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Norbertus Maria Johannes van den Boer (Geb. Tilburg 12-7-1924 overl. Hamburg-Fuhlsbüttel 8-12-1944), beroep textielarbeider Zoon van Joannes Godefridus van den Boer (1891-1930), magazijnbediende, en Antonia Maria van Antwerpen (1895-1929).

Achtergrond en jeugd

Norbertus Maria Johannes van den Boer wordt op 12 juli 1924 te Tilburg geboren als zoon van Joannes Godefridus van den Boer, magazijnbediende en Antonia Maria van Antwerpen. Norbertus heeft een oudere zus. Zijn beide ouders overlijden als Norbertus nog jong is. Hij woont later bij zijn tante, de ongehuwde zus van zijn vader, Adriana Maria Elisabeth van den Boer in de Trouwlaan.

Arbeidsinzet in Duitsland

Norbertus is ondergedoken om aan de arbeidsinzet te ontkomen. Maar einde van de zomer 1944 wordt hij opgepakt. Via kamp Vught wordt hij naar kamp Amersfoort gestuurd. In september 1944 wordt hij naar Duitsland op transport gesteld. Uiteindelijk belandt hij in kamp Hamburg-Fuhlsbüttel. Tussen 1933 en 1945 werden tienduizenden tegenstanders van het naziregime opgesloten in concentratiekamp Fuhlsbüttel en de gevangenis van Fuhlsbüttel.

Van 26 oktober 1944 tot 15 februari 1945 werden de blokken A en B van de Fuhlsbüttel-gevangenis gebruikt als buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme om meer dan 1.300 gevangenen te huisvesten. Deze mannen waren naar Fuhlsbüttel gebracht nadat het satellietkamp Hamburg-Veddel op Dessauer Ufer grotendeels was verwoest door geallieerde bommen. In het kader van het "Geilenberg-programma" - een programma van noodmaatregelen om de falende minerale-olie-industrie te redden - moesten de gevangenen opruimingswerkzaamheden uitvoeren in raffinaderijen en andere fabrieken in de haven van Hamburg. Een deel van de werkcommando's werd ook ingezet om antitankgreppels te graven en puin en lijken uit de stad te verwijderen. In het kamp is er ondervoeding, uitputting en slechte hygienische omstandigheden. Norbertus werd ziek en overleed in dit kamp. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld te Hamburg-Ohlsdorf

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Kamp Hamburg-Fuhlsbüttel

Gebeurtenis