Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blumenstock-Krieger, Mirel

Mirel Blumenstock-Krieger
Afbeelding gewenst
Volledige namen Mirel Krieger
Geboortedatum 14-07-1905
Geboorteplaats Vyzjnytsja (UA)
Adres Blazoenstraat 5
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Gerson Blumenstock
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Blumenstock-Krieger, Mirel (geb. Wisnitz (Vyzjnytsja, UA) 14-07-1905, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942). Gehuwd met Gerson Blumenstock. Zij kregen één dochter.

Achtergrond

Mirel Krieger werd op 14 juli 1905 geboren in Wisnitz (Vyzjnytsja, Oekraïne). Zij trouwde op 30 mei 1930 in Berlijn met Gerson Blumenstock. Zij kregen één dochter, Gerda.
In september 1933 vluchtten Mirel Krieger en haar man vanuit Berlijn naar Rotterdam. Daar werd op 8 september 1934 hun dochter Gerda geboren. Omdat vanaf september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuisde het gezin Blumenstock in november 1940 naar Oisterwijk en vervolgens op 16 juni 1941 naar Tilburg. Eerst woonden zij korte tijd aan de Gildebroedersstraat 13 en vanaf 17 september 1941 aan de Blazoenstraat 5.

Deportatie

Het gezin Blumenstock kreeg een oproep om zich op 28 augustus 1942 te melden bij het station in Tilburg. Via Den Bosch zijn ze op 29 augustus naar Westerbork overgebracht en op 31 augustus naar Auschwitz gedeporteerd. Bij het Poolse stadje Cosel is de man van Mirel Krieger uit de trein gehaald om als dwangarbeider te gaan werken.[1] Mirel Blumenstock-Krieger en haar dochter Gerda zijn meteen bij aankomst in Auschwitz op 3 september 1942 vermoord. Mirel werd 37 jaar. Haar man kwam eind maart 1944 ‘ergens in Polen’ om het leven.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).
  • Herman van Rens en Annelies Wilms, Tussenstation Cosel. Joodse mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië, 1942-1945 (Hilversum 2020).

Externe links

Noten

  1. Hij werd overgebracht naar dwangarbeiderskamp Niederkirch. Later is hij gedeporteerd naar Fürstengrube, een subkamp van Auschwitz. Een officiële overlijdensdatum is niet bekend, maar is later vastgesteld op uiterlijk 31 maart 1944. Bron: ‘Lotgevallen van Gerson Blumenstock’ door Jardena Gil op Joods Monument (https://www.joodsmonument.nl/nl/page/596288/lotgevallen-van-gerson-blumenstock.