Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blumenfeld-Kampler, Minna

Minna Blumenfeld-Kampler
Afbeelding gewenst
Volledige namen Minna Blumenfeld-Kampler
Geboortedatum 22-08-1890
Geboorteplaats Moszczenica (PL)
Adres Atjehstraat 28
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Simha Blumenfeld
Beroep naaister
Overlijdensdatum uiterlijk 30-04-1945
Plaats van overlijden Ravensbrück (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Blumenfeld-Kampler, Wilhelmina (Mina) (geb. 22-08-1890 in Moszczenica PL, gest. uiterlijk 30-04-1945 in Ravenbrück DE), naaister. Getrouwd met Simha (Simon) Blumenfeld (1890-1945). Zij kreeg een dochter.

Achtergrond

Minna (Wilhelmina) Kampler werd geboren op 22 augustus 1890 in Moszczenica in Polen. Op 6 december 1917 trouwde zij met Simha (Simon) Blumenfeld uit het Roemeense Braila. Zij krijgen samen een dochter, Sofie Blumenfeld. Zij wordt op 9 maart 1919 geboren in Keulen. In juni 1933 emigreerde het gezin vanuit Keulen naar Tilburg. Op grond van hun visa krijgen ze een voorlopige verblijfsvergunning en worden ze door de gemeente Tilburg ingeschreven als ‘Israëlitische vreemdelingen’. Via Noordstraat 46 en Elzenstraat 21 komen ze uiteindelijk terecht in de Atjehstraat, waar zij in juni 1934 op nummer 28 een huis betrekken. Daar beginnen ze een zaak met goedkoop speelgoed en huishoudelijke artikelen, door de buurt de ‘Dubbeltjes bazaar’ genoemd. In september 1939 vertrekt dochter Sofie naar Amsterdam om daar als kapster te gaan werken.

Deportatie

Op 9 april 1943 wordt het echtpaar Blumenfeld opgepakt, door de ‘Stapo’.[1] Enkele buurtbewoners nemen geëmotioneerd afscheid. Het echtpaar wordt naar kamp Vught gebracht. Dit komt niet onverwacht, ze hebben hun reisvergunning al opgehaald en halen onder andere medicijnen bij apotheek Heijdens in de Molenbochtstraat. Op 2 of 3 juli 1943 worden zij overgebracht naar kamp Westerbork. Op hun persoonskaart staat met rode letters “Rumäner Tr. 5.4.44”, wat betekent dat beiden deel uitmaakten van het transport dat op 5 april 1944 vanuit Westerbork naar verschillende bestemmingen vertrok, waaronder Auschwitz, Bergen-Belsen, Theresienstadt, Ravensbrück en Buchenwald. Eén wagon met 28 mannen ging naar Buchenwald. Simha was één van deze mannen. Minna kwam terecht in een wagon met vrouwen en kinderen die naar Ravensbrück ging. In deze beide wagons zaten voornamelijk Roemeense Joden.

Kamp Ravensbrück werd op 30 april 1945 bevrijd door het Sovjetleger. De persoonskaart van Minna vermeldt dat zij uiterlijk 30 april 1945 in Ravensbrück is gestorven. Haar echtgenoot stierf in Buchenwald op 25 februari 1945.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997)

Externe links

Noten

  1. Volgens Kobes en De Beer werd het echtpaar op 6 april 1943 opgepakt. In Archief 565 staat dat beiden op 18-05-1943 geïnterneerd worden in kamp Vught. Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 260]