Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blomjous, J.A.

Deze fabriek is onderzocht door Klundert, Gemma van de, ingevoerd door wiki Direks, Nelly.


J.A. Blomjous N.V.
Briefhoofd J.A. Blomjous uit 1943
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Veemarktstraat 12 (1864)
(v.h. Fabriekstraat)
Datum oprichting Opgericht in 1874 door J.A. Blomjous
Datum opheffing ca. 1957
Eigenaars / oprichters J.A. Blomjous
Opvolging Vanaf april 1907 opgevolgd door zijn zoon Henri M.J. Blomjous en Jos M.D. Blomjous (bron: NTC 14-08-1925 zie tekst bij opmerkingen)
Familieverbanden Vader en zonen
Herkomst eigenaars / oprichters ’s Gravenhage - Dordrecht - Tilburg
Innovatieve aspecten 29-01-1908: bijbouwen spinnerij. 1925: Uitbreiding. 1938: Uitbreiding. (bron: HWVG)
Reikwijdte van het bedrijf voor zover bekend lokaal

Algemene omschrijving

Deze wollenstoffenfabriek werd in 1864 opgericht in het zogenoemde Fabriekstraatje (Veemarktstraat). Daar werd het bedrijf in de loop der tijd aanzienlijk uitgebreid.

In 1958 moest men de productie stopzetten vanwege de moordende buitenlandse concurrentie. Hierdoor was J.A. Blomjous met H. Eras & Zonen een van de eerste traditionele textielfabrieken die in Tilburg de deuren moest sluiten. Er vielen 120 ontslagen. De bedrijfspanden waren daarna in gebruik door Jan Verschuuren en werden in de jaren tachtig gesloopt. Tegenwoordig bevinden zich ongeveer op die locatie de Tivoligarage en een deel van de tuin van Interpolis.

Gezinskaarten

Opmerkingen

  • Uit het grote verschil van de briefhoofden uit 1874 en 1943 ziet men de uitbreiding van deze wollenstoffenfabriek, waar in 1876 ca. 140 volwassenen (111 mannen, 29 vrouwen) en 17 kinderen werkten. (bron: Textielfabrieken op briefhoofden van P.J.M. van Gorp en Ronald Peeters)
  • Henri M.J. Blomjous had ook andere functies. Op parlement.com valt het volgende te lezen: "Henri M.J. Blomjous Tilburgse industrieel, die in de Eerste Kamer tot de vooraanstaande katholieke leden behoorde. Had vele functies in organisaties van katholieke werkgevers. Op sociaaleconomisch gebied nam hij vaak conservatieve standpunten in. Was tevens woordvoerder defensie."
  • Over Jos M.D. Blomjous schrijft de NTC op 14-08-1925 in een artikel: "Bij Kon. Besl. van 13 augustus 1925 is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau Jos M.D. Blomjous, wonende te ’s Gravenhage, hoofd der firma J.A. Blomjous, wollenstoffenfabriek te Tilburg."

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

J.A. Blomjous op TilburgopdeKaart.nl

Het Geheugen van Tilburg

Bronnen

  • P.J.M. van Gorp en Ronald Peeters, Textielfabrieken op briefhoofden, Tilburg : Nederlands Textielmuseum, 1981.
  • Regionaal Archief Tilburg o.a. Toegang 1083, Hinderwetvergunningen
  • Nieuwe Tilburgsche Courant
  • Goirles Belang 25-11-2006