Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bilsen, Franciscus Jacobus Karolus van

Gebeurtenis


a49072ec-76cc-734c-ea27-a95b34420067.jpg
Familienaam: Bilsen
Voornamen: Franciscus Jacobus K
Geboortedatum: 25.1.1911
Geboorteplaats: Ginneken en Bavel
Adres: Ringbaan-Oost 14F
Woonplaats: Tilburg
Gemeente: Tilburg
Beroep: administrateur
Huwelijkse staat: gehuwd
Overlijdensdatum: 20.1.1944
Leeftijd: 32 jaar
Plaats overlijden: Venlo
Individuele gebeurtenis: Frans van Bilsen had het nadeel dat hij in verzetskringen werd gezien als verdacht. Nadat hij in mei 1940 als hoofd van de politie in Ginneken in conflict was gekomen met de burgemeester van Breda, was hij met Duitse hulp geplaatst bij de politie in Vlaardingen. Hij was daar ook lid van het Rechtsfront van de NSB geweest. Maart 1942 werd hij in Vlaardingen oneervol ontslagen wegens ongedisciplineerd gedrag, valse beschuldigingen tegen superieuren en zich laatdunkend uitlaten over de commissaris van politie. Het ontslag gebeurde ook op verzoek van de Duitse autoriteiten.

Op 22 juni 1942 vertrok hij naar Tilburg, waar hij portier werd bij een textielfabriek. Hij besteedde het grootste deel van zijn vrije tijd aan het uitgeven van het illegale blad 'De Stem van Vrij Nederland', in december 1943 veranderd in 'De Stem', om daarmee aan te geven dat het blad geen concurrent was van het illegale blad 'Vrij Nederland'. Eind augustus 1943 kwam hij in contact met twee geheime agenten, Bernard Ubbink en Peter Dourlein, die in het kader van het beruchte Englandspiel in Duitse handen waren geraakt, weer waren ontsnapt uit de gevangenis in Haaren en naar Engeland wilden om daar duidelijk te maken dat de Duitsers op de hoogte waren van alle geheime operaties die in dat verband vanuit Londen werden uitgevoerd. Met hulp van Van Bilsen slaagden zij er inderdaad in om de Nederlands-Belgische grens over te steken. Door dit en ander illegaal werk hoopte Van Bilsen als onverdachte illegale werker geaccepteerd te worden. Maar de geruchten over Duitse sympathieën en over verraad konden niet weggenomen worden. Zijn signalement en foto werden opgenomen in het illegale blad 'Het Contra Signaal' nr. 1, als verdacht van samenwerking met de bezetter. Op 19 januari 1944 werd hij in Blerick door een illegale werker neergeschoten. Hij overleed de volgende dag in Venlo.