Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Biezenmortelsestraat 12

De hoeve van Hesselonius Quab
OdenhoutBiezenmortelsestraat12-1.jpeg
Biezenmortelsestraat 12

Tegenwoordig staan op de landerijen van de hoeve van Hessel Snabbe twee woningen, Biezenmortelsestraat 10 en 12. Nummer 10 is in de jaren zestig als loonwerkbedrijf gebouwd door Wim Mallens op een stuk grond van zijn tante Hanneke Timmermans – Mallens, die met haar man Willem Timmermans het naastgelegen boerderijtje Biezenmortelsestraat 12 bewoonde. Tegenwoordig is het eigendom van Marie Christien van Hulten. Haar vader kan het in 1968 kopen van Willem Timmermans, toen die in dat jaar met zijn vrouw als eerste bewoners het nieuwe bejaardenhuis in Udenhout betrekt.

Willem Timmermans heeft het boerderijtje begin jaren dertig gekocht van Janus van Iersel en Johanna Boers. Zijn oudoom Adriaan van Iersel Janszoon heeft het boerderijtje in 1879 kunnen kopen van Gerdina de Lepper – van Rijswijk. Kort na de aankoop laat hij het slopen en bouwt ter plaatse een nieuwe. De boerderij is afkomstig uit de familie Van Rijswijk. Thomas van Rijswijk, de vader van Gerdina, koopt de boerderij van Jan van Broekhoven, schoenmaker in Udenhout. Het wordt dan omschreven als een bouwmanshuizing en stal genummerd 267 met aangelegen hof, groes en teulland, samen groot 6 lopense. Jan van Broekhoven heeft de boerderij in 1802 geërfd van zijn ouders Jan Frans van Broekhoven en Jenneke Hendrik van de Pas. Het is afkomstig van de familie Van de Pas. Hendrik Peter van de Pas liet de boerderij na aan zijn twee kinderen. Zoon Pieter verkocht zijn helft in 1761 aan zijn zus Jenneke. Hij bedong er toen wel bij dat als hij ooit een verblijf voor hem alleen nodig zou hebben hij bij zijn zus Jenneke in zou kunnen wonen. In 1716 is de boerderij eigendom van de familie Peijnenborch, zo blijkt uit een akte. In dat jaar verdelen de erfgenamen van Aert Gerrit Peijnenborch en Margriet Gijsbert van Iersel verschillende goederen. De boerderij, bestaande uit een huis, schop, hof en boomgaard met aangelegen erf te Udenhout in den Biesmortel, grenzende aan één zijde aan een erfsteeg (nu de oprit naar Biezenmortelsestraat 14), wordt toebedeeld aan Adriaan Hamers, minderjarige zoon van wijlen Elisabeth Peijnenborch.


Zie ook 48 De hoeve van Hesselonius Quab