Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bierbrouwerij kapucijnen: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
In september 1919 begonnen de [[kapucijnen]] met de bouw van een klooster in [[Biezenmortel]], inbegrepen een bijgebouw van maar liefst 89 meter lang en 6,5 meter breed. De monniken noemden dat gebouw “de werkhuizen” van het klooster. Op de bouwtekening staat aangegeven dat in die werkhuizen een der vertrekken was bestemd voor een bierbrouwerij. Het vertrek kreeg ook de naam “de brouwerij”. Vanwege de slechte kwaliteit van opgepompt grondwater, was het gewoonte dat de paters en broeders in kloosters dagelijks ook een kroes bier te drinken kregen. Veel kloosters hadden om die reden een eigen brouwerij. Logisch dat ook in [[Biezenmortel]] een brouwerij zou komen. Maar in 1919 werd de als brouwerij beoogde ruimte ingericht als tijdelijke kapel, eerst voor de monniken op het bouwterrein en later ook voor de zieken en ouden van dagen van [[Biezenmortel]]. Nadat klooster en kerk in 1921 gereed waren, werd de tijdelijke kapel ontruimd om te worden ingericht als brouwerij. Tot zover de archieven. Of er ooit een brouwerij is gebouwd? Die vraag hebben we voorgelegd aan pater Ambrosius, de archivaris van de kapucijnen. Na diepgaand onderzoek in zijn Bossche archief en navraag bij oud-bewoners van het Biezenmortelse klooster, moet hij helaas melden dat in de brouwerij van [[Biezenmortel]] nimmer bier is geproduceerd. Kennelijk was het grondwater van [[Biezenmortel]] van voldoende kwaliteit.
+
In september 1919 begonnen de [[kapucijnen]] met de bouw van een klooster in [[Biezenmortel]], inbegrepen een bijgebouw van maar liefst 89 meter lang en 6,5 meter breed. De monniken noemden dat gebouw “de werkhuizen” van het klooster. Op de bouwtekening staat aangegeven dat in die werkhuizen een der vertrekken was bestemd voor een bierbrouwerij. Het vertrek kreeg ook de naam “de brouwerij”. Vanwege de slechte kwaliteit van opgepompt grondwater, was het gewoonte dat de paters en broeders in kloosters dagelijks ook een kroes bier te drinken kregen. Veel kloosters hadden om die reden een eigen brouwerij. Logisch dat ook in [[Biezenmortel]] een brouwerij zou komen. Maar in 1919 werd de als brouwerij beoogde ruimte ingericht als tijdelijke kapel, eerst voor de monniken op het bouwterrein en later ook voor de zieken en ouden van dagen van [[Biezenmortel]]. Nadat klooster en kerk in 1921 gereed waren, werd de tijdelijke kapel ontruimd om te worden ingericht als brouwerij. Tot zover de archieven. Of er ooit een brouwerij is gebouwd? Die vraag hebben we voorgelegd aan pater Ambrosius, de archivaris van de kapucijnen. Na diepgaand onderzoek in zijn Bossche archief en navraag bij oud-bewoners van het Biezenmortelse klooster, moet hij helaas melden dat in de brouwerij van [[Biezenmortel]] nimmer bier is geproduceerd. Kennelijk was het grondwater van [[Biezenmortel]] van onvoldoende kwaliteit.
  
 
[[Categorie:Bedrijven_in_Udenhout]]
 
[[Categorie:Bedrijven_in_Udenhout]]

Huidige versie van 17 mei 2020 om 14:23

In september 1919 begonnen de kapucijnen met de bouw van een klooster in Biezenmortel, inbegrepen een bijgebouw van maar liefst 89 meter lang en 6,5 meter breed. De monniken noemden dat gebouw “de werkhuizen” van het klooster. Op de bouwtekening staat aangegeven dat in die werkhuizen een der vertrekken was bestemd voor een bierbrouwerij. Het vertrek kreeg ook de naam “de brouwerij”. Vanwege de slechte kwaliteit van opgepompt grondwater, was het gewoonte dat de paters en broeders in kloosters dagelijks ook een kroes bier te drinken kregen. Veel kloosters hadden om die reden een eigen brouwerij. Logisch dat ook in Biezenmortel een brouwerij zou komen. Maar in 1919 werd de als brouwerij beoogde ruimte ingericht als tijdelijke kapel, eerst voor de monniken op het bouwterrein en later ook voor de zieken en ouden van dagen van Biezenmortel. Nadat klooster en kerk in 1921 gereed waren, werd de tijdelijke kapel ontruimd om te worden ingericht als brouwerij. Tot zover de archieven. Of er ooit een brouwerij is gebouwd? Die vraag hebben we voorgelegd aan pater Ambrosius, de archivaris van de kapucijnen. Na diepgaand onderzoek in zijn Bossche archief en navraag bij oud-bewoners van het Biezenmortelse klooster, moet hij helaas melden dat in de brouwerij van Biezenmortel nimmer bier is geproduceerd. Kennelijk was het grondwater van Biezenmortel van onvoldoende kwaliteit.