Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bevrijdingsleger Udenhout

Voor Udenhout en Biezenmortel de “7th Armoured divisie” het bevrijdingsleger, onderdeel van de Operatie Fazant, waarbij eerst Biezenmortel en daarna Udenhout op 26 oktober 1944 werden bevrijd van de Duitse bezetter. Het leger was een pantserdivisie die ten tijde van de bevrijding van Udenhout onder leiding stond van generaal majoor G.L.Verney.

Tot het leger behoorden:

  • a. Verkenners (8e Koninklijke Ierse Huzaren, 11e Huzaren)
  • b. 22e Pantser Brigade (4e bataljon scherpschutters, 1e tankbataljon, 5e tankbataljon, 5e dragonder, 1e bataljon van de gemotoriseerde brigade)
  • c. De 131e infanterie Brigade (1e/5e koninklijk regiment, 1e/6e koninklijk regiment, 1e/7e koninklijk regiment)
  • d. Divisie troepen (7e Pantser divisie monteurs, 7e Pantser divisie seiners, 3e koninklijk regiment te paard, 5e koninklijk regiment te paard, 65e anti tank divisie, 15e anti luchtmacht regiment).

De “7th Armoured divisie” droeg de naam de "desert rats" , de "woestijnratten". Het leger had gevochten in de woestijnen van westelijk Noord Afrika tegen de legers van de Duitse generaal Rommel. Het leger droeg een badge van 5 cm bij 3,7 cm op de schouders, met daarop afgebeeld een oranje gekleurde jerboa-woestijnrat in een witte cirkel met een zwarte achtergrond

Zie ook