Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bertens, Cornelius Joannes Josephus

Cornelius Joannes Josephus Bertens
Overlijdensadvertentie.png
Volledige namen Cornelius Joannes Josephus Bertens
Geboortedatum 19-01-1920
Geboorteplaats Tilburg
Adres Hasseltstraat 60
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 28-07-1943
Plaats van overlijden Kassel (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een geallieerd bombardement tijdens de Arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Cornelis Johannes Josephus Bertens ( Geb. Tilburg 19-1-1920) Zoon van Petrus Joannes Cornelius Bertens (1894-1978) en Wilhelmina Maria Schoofs ( 1894-1964)

Achtergrond en jeugd

Cornelis Bertens wordt op 19 januari 1920 geboren als zoon van Wilhelmina Maria Schoofs en Petrus Joannes Cornelius Bertens, wollenstoffenwever. Cornelis blijft enig kind. Het gezin woont eerst in de Hoefstraat 43 en 60 en verhuist later naar de Hasseltstraat 60

Arbeidsinzet in Duitsland

Cornelis wordt verplicht te werken gesteld in het kader van de arbeidsinzet in Kassel. Op de ochtend van 28 juli 1943 wordt er door de geallieerden een bombardement uitgevoerd op de Gerhard Fieseler Werke, een fabriek waar vliegtuigen voor de Luftwaffe geproduceerd worden. Deze vliegtuigfabriek is al vaker het doelwit van geallieerde bombardementen geweest maar zal de hele oorlog door blijven produceren. In deze fabriek werd gewerkt aan het ontwikkelen van de Fieseler Fi 103 vliegende bom (beter bekend als "Vergeltungswaffe" V1) Tijdens het bombardement van 28 juli wordt niet alleen de vliegtuigfabriek getroffen maar ook een woonwijk en de naburige Spinnfaser AG, een kunstvezelfabriek. Volgens de verklaring van het Rode Kruis is Cornelis op 28 juli tegen 11 uur overleden in de schuilplaats van de Fieseler Werke. Tijdens dit bombardement komen ook Leo Schuurmans en Cornelius Somers uit Tilburg om.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe link