Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bernaert, Petrus

Piet Bernaert
Volledige namen Petrus Bernaert
Geboortedatum 06-10-1923
Geboorteplaats St. Jansteen
Adres Waterhoefstraat 15
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Smid-bankwerker
Overlijdensdatum 07-04-1945
Plaats van overlijden Kamp Neuengamme satellietkamp Blohm & Voss (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Petrus Bernaert ( geb. St. Jansteen 6-10-1923 overl. Neuengamme 7-4-1945) zoon van Josephus Bernaert, brievenbesteller, (1888-1944 ) en Johanna Maria Cornelia Neve (1897-1964)

Jeugd en achtergrond

Piet werd geboren als eerste kind en enige zoon van Josephus Bernaert en Johanna Maria Cornelia Neve. Na Piet werden er nog twee meisjes geboren. Hij bezocht de lagere school in St. Jansteen en in 1932 volgde een verhuizing naar Tilburg omdat vader een aanstelling kreeg bij de Post in Tilburg als brievenbesteller. Piet vervolgde in de Stedekestraat de lagere school en werd daarna opgeleid tot smid-bankwerker bij de Wed. Vinks in de Heuvelstraat.

Werken in Duitsland

Piet werd verplicht te werk gesteld in Duitsland in 1942 en 1943 onder meer in Krefeld. Bij verlof dook hij onder met valse papieren en ging werken in Havelte, bij de aanleg van het vliegveld aldaar. Bij het constateren van een dubbele liesbreuk probeerde hij in augustus naar Tilburg terug te komen vanuit Havelte. Maar juist in deze trein werd een razzia gehouden door de Duitsers. Piet werd opgepakt en van daaruit naar kamp Amersfoort overgebracht. Uiteindelijk belandt Piet in kamp Scheepswerf Blohm & Voss, een satellietkamp van Neuengamme. Overlevenden meldden dat de gevangenen regelmatig werden mishandeld en lastiggevallen voor, tijdens en na het werk. Het satellietkamp Blohm & Voss had een zeer hoog sterftecijfer, en veel zieke gevangenen en degenen die "niet in staat waren om te werken" werden tijdens de laatste weken van de oorlog teruggevoerd naar het concentratiekamp Neuengamme . Ongeveer 600 gevangenen hebben op deze scheepswerf gewerkt. Het precieze aantal doden is niet bekend, maar er zijn zeker 250 gevangenen omgekomen. Een van hen was Piet Bernaert.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Satelietkamp Steinwerder Blohm Voss

Gebeurtenis