Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Berkleij, Arend

Arend Berkleij
Afbeelding gewenst
Volledige namen Arend Berkleij
Geboortedatum 19-02-1907
Geboorteplaats Amsterdam
Woonplaats Brussel
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Eleonore Cloetens
Beroep Handelsreiziger
Overlijdensdatum 29-10-1944
Plaats van overlijden Niet helemaal duidelijk of het Tilburg of Amiens (FR) is

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Berkleij, Arend (geb. Amsterdam 19-02-1907, gest. Amiens (Fr) 29-10-1944), handelsreiziger. Zoon van Eli(as) Berkleij (1879- ?) en Alida Dooseman (1882-?). Getrouwd met Eleonore Cloetens. In 1937 werd er een dochter geboren. Berkleij stierf aan de verwondingen die hij opliep bij de gevechten rond Tilburg.

Achtergrond

Arend Berkleij werd op 19 februari 1907 geboren als zoon van de Joodse koopman Eli Berkleij en zijn vrouw Alida Dooseman. Zij kwam uit een familie van diamantslijpers. In 1908 werd er nog een zusje geboren, Rosalie. Het gezin Berkleij verhuisde in 1919 naar de chique rue de Turin in Brussel. In 1927 scheidden zijn ouders.

Berkleij was handelsreiziger van beroep en woonde in de Brusselse wijk Molenbeek. Hij trouwde met de Belgische Eleonore Cloetens. In 1937 kregen zij een dochter, Juliëtte.[1]

In de oorlog

Aangezien Berkleij de Nederlandse nationaliteit had, werd hij in 1939 opgeroepen voor de algemene mobilisatie. Na de Nederlandse capitulatie keerde hij met groot verlof terug naar België. Vervolgens lukte het hem via Frankrijk en Spanje naar Engeland te komen, waar hij in mei 1942 arriveerde. Als Engelandvaarder werd hem het Kruis van Verdienste toegekend.[2] Berkleij werd in Engeland opgeroepen in dienst en kwam terecht bij het Detachement Londen. Vervolgens kwam hij terecht bij de commando’s. Berkleij maakte enkele acties mee in het oosten. Begin september 1944 werd hij geplaatst bij de Prinses Irene Brigade, op 4 september vertrok hij naar het Europese vasteland.

In dienst van de Prinses Irene Brigade

De Prinses Irene Brigade werd officieel opgericht op 11 januari 1941 in het Engelse Congleton. Koningin Wilhelmina verleende de Brigade bij Koninklijk Besluit van 26 augustus 1941 de erenaam ‘Prinses Irene’. De Brigade bestond uit Nederlandse troepen van de landmacht en onderdelen van de Koninklijke Marine en de marineluchtvaartdienst, die in mei 1940 via België en Frankrijk naar Engeland wisten te komen. Verder bestond de Prinses Irene Brigade uit Engelandvaarders (zoals Berkleij), Nederlanders uit het buitenland die bij de Brigade hun dienstplicht vervulden of die zich vrijwillig aanmeldden. Het voornaamste doel van de Brigade was om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. De Brigade speelde, samen met de 15th Scottish Division, een belangrijke rol bij de bevrijding van Tilburg.

De slag om Tilburg

Aan de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 ging hevige strijd vooraf. Vanaf 14 oktober 1944 lag Tilburg in de vuurlinie. Op 17 oktober betrok de Brigade stellingen ten westen van Eindhoven lang het Wilhelminakanaal, ten zuiden van Oirschot. Een week later, op 24 oktober, werd de brigade verplaatst naar Hilvarenbeek, met het doel om van daaruit op te rukken richting Tilburg en een basis te vestigen op Broekhoven. De 15th Scottish Division maakte een opmars vanuit Oirschot in de richting van Tilburg. De Prinses Irene Brigade rukte op vanuit Hilvarenbeek in de richting van Broekhoven. Twee dagen lang vocht de Brigade zich voorwaarts naar Broekhoven, waar zij een doorbraak probeerden te forceren. Bij de rivier de Leij kwamen de troepen tot stilstand: het gebied was te moerassig, bovendien hadden de Duitsers daar ook een bruggenhoofd gemaakt, vanwaar zij de geallieerden troepen onder vuur namen. Er vonden hevige beschietingen plaats op de Bosscheweg, Broekhoven, Groenewoud en Ringbaan-oost. Korporaal Arend Berkleij werd op 24 of 25 oktober geraakt door een kogel in zijn hoofd bij de gevechten rond Tilburg.[3]

Waar en wanneer hij precies overleden is, wordt niet helemaal duidelijk. Volgens de lijst van de prinses Irene Brigade is Berkley overleden op 19-10-1944 in Tilburg, een andere lijst geeft als datum 27 oktober en als plaats van overlijden Tilburg aan. De burgerlijke stand van de gemeente Brussel geeft in de overlijdensakte als plaats en datum van overlijden 29 oktober 1944 in het Franse Amiens.[4]

Berkleij ligt begraven op de Stedelijke Begraafplaats Evere te Brussel.[5]

Gebeurtenis

Bronnen

Externe links

Noten

  1. http://www.prinsesirenebrigade.nl/berkleij,-a..html
  2. https://www.defensie.nl/onderwerpen/onderscheidingen/dapperheidsonderscheidingen/databank-dapperheidsonderscheidingen/1942/09/03/berkley-a
  3. http://www.prinsesirenebrigade.nl/berkleij,-a..html
  4. NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie), Archief 466, Prinses Irene Brigade, invnr.14, Lijst van gesneuvelden tijdens de gevechten om Tilburg. Berkleij staat in de lijst als Berkley. Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 301, Prinses Irene Brigade. In deze lijst staat dat Berkleij (Berkley) is overleden in Tilburg op 27 oktober 1944. Op de site van de Prinses Irene Brigade, http://www.prinsesirenebrigade.nl/berkleij,-a..html , staat dat Berkley is overleden op 29 oktober 1944 in Amiens.
  5. https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/10866/arend-berkleij