Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Berendonk, Wilhelmus Hubertus Anna Engelbertus Maria van

Wilhelmus Hubertus Anna Engelbertus Maria van Berendonk
Volledige namen Wilhelmus Hubertus Anna Engelbertus Maria van Berendonk
Geboortedatum 13-12-1936
Geboorteplaats Tilburg
Adres Vredeman de Vriesstraat 32
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 21-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Overleden ten gevolge van een bombardement in de omgeving van het Wilhelminapark op 21 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Berendonk, Wilhelmus (Willy) Hubertus Anna Engelbertus Maria van (geb. 13-12-1936 in Tilburg, gest. 21-02-1945 in Tilburg). Zoon van Joannes (Jo) Cornelis Maria van Berendonk (1904 – 1965) en Elisabeth (Lisa) Henrica Roestenburg (1906 – 1997). Wilhelmus Berendonk overleed bij een bombardement in de omgeving van het Wilhelminapark in Tilburg.

Achtergrond

Wilhelmus (Willy) Hubertus Anna Engelbertus Maria van Berendonk werd op 13-12-1936 in Tilburg geboren, 2,5 jaar nadat zijn ouders Joannes (Jo) Cornelis Maria van Berendonk en Elisabeth (Lisa) Henrica Roestenburg in het huwelijk traden. Hij wordt vernoemd naar zijn opa van vaderskant. In 1943 wordt er een zusje geboren in het gezin, Huberdina (Beppie). Het gezin woont tijdens de oorlog in de Vredeman de Vriesstraat, op nummer 32.

Bombardement omgeving Wilhelminapark

Op woensdag 21 februari 1945 even na half 12 wordt het noordelijk deel van Tilburg getroffen door zo’n 30 brisantbommen. Omdat er die ochtend een zware mist hangt boven Tilburg ziet niemand het Duitse vliegtuig aankomen. De bommen vallen onder andere in de Vredeman de Vriesstraat. Hier vallen vier doden, allen kinderen, die op dat moment aan het spelen waren op een speelveldje. Een van hen is Willy. De uitvaart van Willy is op maandag 26-02-1945 om 10 uur in de parochiekerk van de Heilige Vincentius & Paulo in de Gasthuisstraat.

Gebeurtenis

Bombardement Tilburg, omgeving Wilhelminapark

Bronnen en Literatuur

Regionaal Archief Tilburg,


  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 154
  • Nieuwe Tilburgse Courant 03-07-1943