Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Begraafplaatsen Gilzerbaan

In 1930 werden twee begraafplaatsen aan de Gilzerbaan in gebruik genomen, een bijzondere en een openbare. De grond voor de bijzondere begraafplaats Vredehof werd geschonken door de familie Van den Bergh, de eigenaren van AaBe, aan de toenmalige Nederlands Hervormde Gemeente te Tilburg en Goirle.

De dodenakker kent een opmerkelijke diversiteit aan grafmonumenten. Centraal staat een opvallend monument, waarachter zich een gedenksteen bevindt met de namen van de leden van Colleges van Bestuur en Beheer (kerkenraad en notabelen). Rechts van Vredehof ligt de gemeentelijke begraafplaats waar met name geallieerden uit de Tweede Wereldoorlog rusten, met hierbij een centraal monument.

Na de opening van de begraafplaats Hoflaan in 1965 zijn hier geen begravingen meer geweest en dat was de reden om in 2007 de 250 burgergraven te ruimen. Hieronder bevonden zich onder meer de loden kisten van twee slachtoffers van de pokkenepidemie uit 1951. Behalve de graven van de geallieerden werd ook de rustplaats van vakbondsman Bart van Pelt gespaard.