Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beeld Geertruidenberg

Gasthuisstraat 22 tuinzijde Replica’s uit 1970 naar originelen van 1769 en 1778

VaG IMGP8609 resize.JPG
VaG IMGP8610 resize.JPG

De beelden tonen een oude man en een oude vrouw. Zij verwijzen naar het oorspronkelijke gebruik van het gebouw ‘De Godshuizen’ als een mannenhuis en een vrouwenhuis. De originele beelden zijn in de achttiende eeuw gemaakt door Guilliam Carrier (vrouw in 1769 en man in 1778) naar aanleiding van de nieuwbouw van het huidige pand tussen 1775 en 1778. Het gebouw is een ontwerp van architect Philips Willem Schonck. Ter gelegenheid van de opening van Zorgcentrum Mauritsstaete, Stadsweg 9, zijn de originele beelden door het bestuur van de Stedelijke Godshuizen geschonken aan dit centrum, waar ze in de hal geplaatst werden. Ervoor in de plaats kwamen in de nissen van de Godshuizen in 1970 twee replica’s van de hand van Ton Mooy.

VaG 0010 a.jpg
VaG 0010 b.jpg

De originele beelden in Mauritsstaete, Stadsweg 9.

Koestraat tussen 37 en 41 boven ingang Klein Prinsenhof 1901

VaG 0002.jpg

Dit beeld van een vrij lieflijke St. Jan stond oorspronkelijk boven de hoofdingang van de rooms-katholieke kleuter- en meisjesschool. Op het terrein van de school zijn in de jaren 90 van de twintigste eeuw de woonhuizen van het huidige Klein Prinsenhof gebouwd. In 1901 openden de Zusters van Liefde het gebouw van de rooms katholieke St. Jan kleuter- en meisjesschool aan de Koestraat op de plaats van het afgebroken Klein Prinsenhof. Al sinds 1843 runden de zusters een bewaarschool in enkele huizen in dezelfde straat, maar een echt gebouw hadden ze tot 1901 niet. Na het doorlopen van de kleuterschool waren de katholieke jongens aangewezen op het volgen van openbaar onderwijs, totdat de rooms-katholieke St. Antonius jongensschool in 1918 in de Koestraat in gebruik werd genomen. Het beeld van St. Jan, de patroonheilige van de meisjesschool, stond op eenzelfde manier boven de voordeur als nu boven de toegang tot het Klein Prinsenhof.





Informatiebron

Corrie van Wietmarschen.