Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beekse Bergen: verschil tussen versies

 
Regel 13: Regel 13:
  
 
[[Categorie:Maatschappij_Tilburg]]
 
[[Categorie:Maatschappij_Tilburg]]
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 

Huidige versie van 20 mei 2022 om 14:30

In 1924 kocht de gemeente Tilburg heidegronden aan ten zuiden van de stad, tussen de weg naar Hilvarenbeek en het Wilhelminakanaal. Het doel was daar vloeivelden voor het stedelijk afvalwater aan te leggen. Dit plan werd nooit gerealiseerd.

In 1959 kreeg de stad behoefte aan grote hoeveelheden zand voor de aanleg van het hoogspoor, industrieterreinen en nieuwe woonwijken. Omdat ontgronding plaats mocht vinden in het gebied, ontstond het idee om van de nood een deugd te maken, waarna de Nederlandse Heide Maatschappij de opdracht kreeg om een recreatieoord te ontwerpen met een waterplas (de afgraving) van circa zeventig hectare.

In 1961 gingen de gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek een regeling aan voor de exploitatie van het recreatieoord Beekse Bergen. Tilburg bracht op erfpachtbasis circa 323 hectare grond in en Hilvarenbeek circa 83. Later werd het gebied, dat in de gemeente Hilvarenbeek ligt, uitgebreid tot 423 hectare. De uitvoering startte in 1962 en duurde twaalf jaar.

In 1964 begon de exploitatie van het recreatiepark, dat aanvankelijk bestond uit een strandbad, een speeltuin en een restaurant. In 1965 werd de camping geopend en in 1968 het Safaripark Beekse Bergen. In de loop der tijd werden vele elementen toegevoegd in de Beekse Bergen, zoals een kabelbaan (gesloten), het Imax-theater (idem), bungalows, een rondvaartboot, waterglijbanen, kinderattracties, een midgetgolfbaan en een skipiste.

Het recreatiepark is sinds 1986 eigendom van Libéma. De huidige naam is Speelland Beekse Bergen.

Externe link