Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Barneveld, Robert

Robert Barneveld
Afbeelding gewenst
Volledige namen Robert Barneveld
Geboortedatum 1923
Geboorteplaats Romford, Essex (GB)
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Beryl P. Barneveld
Overlijdensdatum 14-07-1943
Plaats van overlijden Drunen
Bijzonderheden Sneuvelde bij een vliegtuigcrash nabij Drunen (Fellenoord).

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Barneveld, Robert(geb. 1923, Romford, Essex (GB), gest. 14-07-1943 Drunen), sergeant bij de RAF. getrouwd met Beryl (achternaam onbekend). Hij sneuvelde op 14-07-1943 bij een vliegtuigcrash in Drunen. Het is onbekend of hij kinderen had.

Rang, functie en onderdeel

Robert Barneveld was sergeant (Wireless Operator/Air Gunner) 408 Sqdn RAF. Hij sneuvelde bij een vliegtuigcrash nabij Drunen (Fellenoord). Barneveld is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 29-30. Grafschrift: IN LOVING MEMORY.

Behalve Barneveld kwamen om bij dezelfde crash: John Foggon, Douglas George McKay, Alan Osborn Smuck en David Lloyd George Brown. Brown werd later herbegraven op het Canadian War Cemetery in Bergen op Zoom.

Gebeurtenis

14 juli 1943, 02.36 uur. De Luchtbeschermingsdienst van Tilburg meldt ‘luchtgevaar’. Meerdere groepen vijandelijke vliegtuigen gaan van west naar oost en van oost naar west. Er wordt zwaar luchtafweer geconstateerd. Twee vliegtuigen vallen brandend neer in noordelijke positie, richting Waalwijk-Drunen, vermoedelijk als gevolg van een luchtgevecht. Zware vuurgloed oost, ver weg. Uit telefonische informatie bij de Luchtbeschermingsdienst in Waalwijk blijkt, dat er twee vliegtuigen zijn neergestort. Eén ten noorden van Waalwijk en één tussen Waalwijk en Drunen. Dit laatste toestel behoort tot het 408. Royal Canadian Air Force en was ingedeeld bij No.6 Group Bomber Command. Zij zijn samen met nog 373 bommenwerpers opgestegen van de Engelse basis Leeming in het graafschap Yorkshire. Hun doel is dit keer Aken.

De Duitse nachtjager van Leutnant Bussmann onderschept het toestel en onder de gemeente Drunen, ter plaatse ‘Fellenoord’ geheten, stort de machine neer. Om 02.45 uur is het hoofd van de Luchtbeschermingsdienst te Drunen aanwezig op de plek des onheils. De machine brandt nog, zodat hij het vliegtuig niet kan identificeren. Er rest hem niets anders dan de Rijksinspectie voor de Bescherming van de Bevolking in Den Haag, de Ortskommandantur te Tilburg en de Polizei-Offizier in Vught op de hoogte te stellen. In de vroege ochtend wordt – nu in gezelschap van een marechaussee – opnieuw de plaats van de crash betreden. Het toestel is geheel versplinterd. In de nabijheid liggen enkele zwaar verminkte lijken en overblijfselen van menselijke lichaamsdelen. Identificatie is niet meer mogelijk. Op 15 juli vindt men op één van de lichamen het registratieplaatje van George Brown. Het lichaam werd van Brown wordt afzonderlijk gekist, terwijl de overblijfselen van de overige niet-geïdentificeerde bemanningsleden in één kist werden geborgen. Op last van de Ortskommandantur worden de lijken overgebracht naar Tilburg. Later blijkt dat van de zeven bemanningsleden er vijf om het leven waren gekomen. J. Domigon en B. Kelly hebben de ramp overleefd.[1]

Externe link

Literatuur

Pouwels, Pouwel, Vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant (Nieuwkuijk 2018)

Noten

  1. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 12 oktober 1989.