Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bannenberg, Peter Johannes Theodorus

Piet Bannenberg
Bannenberg Peter Joannes Theodorus 2 1940.jpg
Volledige namen Peter Johannes Theodorus Bannenberg
Geboortedatum 30-10-1904
Geboorteplaats Westerhoven
Adres Goirkestraat 61
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Boekdrukker
Overlijdensdatum 20-05-1940
Plaats van overlijden Abbeville (FR)
Bijzonderheden Gesneuveld bij de beschieting van Buigny-Saint-Maclou op 20 mei 1940.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

bidprentje Piet Bannenberg


Bannenberg, Peter ‘Piet’ Johannes Theodorus (geb. Westerhoven 30-10-1904 – gest. 20-5-1940 (FR) Buigny-Saint-Maclou), boekdrukker. Zoon van Hendrikus Matheus Bannenberg (1868 - 1951) en Maria Anna Schellens (1862-1940). Bannenberg was niet getrouwd. Hij overleed op 20-05-1940 in het Franse Buigny-Saint-Maclou door een artilleriegranaat.[1]

Achtergrond en jeugd

Piet Bannenberg werd op de voorlaatste dag van oktober in het jaar 1904 geboren in het Brabantse Westerhoven als jongste kind van Hendrikus Bannenberg en Maria Schellens. Het gezin Bannenberg bestond uit zes kinderen, vier meisjes en twee jongens. Op 18 mei 1915 staat Piet ingeschreven in Stratum (Eindhoven), hij woont daar op een adres met allemaal studenten. In 1918 vertrekt Piet weer naar zijn ouderlijk huis in Westerhoven. Begin november 1922 vertrekt Piet naar Venlo, waarschijnlijk om te studeren. In 1927 is Bannenberg te vinden in Tilburg, hij is dan afkomstig uit Westerhoven. Samen met zijn oudere, eveneens ongetrouwde, zus Anna Maria Cornelia woont hij aan de Goirkestraat, op nummer 61. Bannenberg werkt als boekdrukker en heeft een eigen drukkerij. Zijn zus bestiert een kantoorboekhandel en postagentschap aan de Goirkestraat 61.

De meidagen van 1940

Op 28 augustus 1939 begint de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger. Ook Bannenberg kreeg een oproep. Hij werd ingedeeld als dienstplichtig sergeant bij 2e Compagnie, II Bataljon van het 26e regiment infanterie (2-II-26RI). In de maanden daarna worden militairen door het hele land geplaatst en begint het leger met het voorbereiden van de verdediging voor een eventuele Duitse aanval. Bannenberg lag in mei 1940 met zijn legeronderdeel in Cuijck, aan de Maas. Daarna is hij met zijn onderdeel teruggetrokken door Brabant in westelijke richting naar België en Frankrijk tot in de buurt van Abbeville.

Volgens getuigenissen van andere militairen is op 20 mei, tegen drie uur in de middag, de troep, waartoe Bannenberg behoorde gebombardeerd aan de ingang van het dorp door Duitse vliegtuigen. Bannenberg zou gesneuveld zijn door een artilleriegranaat. Lange tijd was Bannenberg begraven als “soldat inconnu”, naast soldaat Johannes Antonius Wanten, die tijdens hetzelfde bombardement overleed. Dankzij de getuigenis van Lucie Travet werd zijn graf gevonden op de begraafplaats van het gehucht Buigny-Saint-Malot bij Abbeville, naast het graf van soldaat Wanten, afkomstig uit Grubbenvorst.[2]

Lucie Travet beschrijft in haar brief aan de ouders van Johannes Antonius Wanten (d.d. 6 juni 1948) over de omstandigheden waarin zij beide militairen vond: “van s’ morgens vroeg kwamen er troepen voorbij, de bombardementen volgden elkaar op, de inwoners waren bijna alle geëvacueerd. Ik vertrok dus tegen 5 uur ’s avonds met mijn man en mijn kinderen om beschutting te zoeken in het naburige dorp en het is in het voorbijgaan op de weg, dat we twee dode soldaten zagen. Twee dagen later zijn we naar huis teruggekeerd en daar ze er nog lagen hadden wij ze willen begraven, mijn man en ik. Maar de Duitsers die in het dorp waren (het dorp was bezet) gaven er de toestemming niet voor. Slechts tien dagen later kreeg mijn man bevel om ze ter plaatse te begraven, wat hij ook dadelijk gedaan heeft. Hij zocht dus in de zakken en vond slechts Hollands geld en enkele religieuze medailles en ook enkele papieren, waarop de naam van uw zoon stond. Zijn kameraad hebben ze als “onbekend” begraven, daar men helemaal niets op hem gevonden heeft dan een envelop met de naam van een afzender, die ik erbij doe, in het geval dat dit helpen kan om deze militair te identificeren.”[3]

Vijftien maanden later werden de lichamen opgegraven, in doodskisten gelegd en op het gemeentekerkhof van het gehucht Buigny-Saint-Maclou (ca. 3 km. ten noorden van Abbeville) herbegraven.

Herbegrafenis

Op verzoek van de familie Bannenberg werd het stoffelijk overschot van Piet Bannenberg op 17 mei 1950 overgebracht naar de RK begraafplaats te Westerhoven. ‘Voor dit uitzonderlijk geval’ vond de minister van oorlog aanleiding om in de kosten van herbegraven een tegemoetkoming te verlenen van 175 gulden, het hoogste bedrag, dat het Rijk in kosten als deze vergoedt.[4]Op 19 december 1979 werd het stoffelijk overschot overgebracht naar het militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Noten

  1. In de overlijdensakte staat als sterfdatum 31-05-1940. Het overlijden van Bannenberg is pas in 1952 ingeschreven in het overlijdensregister van Tilburg. Waarschijnlijk as niet meer met zekerheid vast te stellen wanneer hij overleden is. De Erelijst en de Oorlogsgravenstichting houden 20 mei aan als overlijdensdatum.
  2. Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 167, brief d.d. 9 juli 1949 van G.P.J. Bannenberg aan de Dienst Identificatie en Berging in Den Haag.
  3. Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 167, brief d.d.6 juni 1948 van Lucie Travet aan de heer en mevrouw Wanten
  4. Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 167, brief d.d. 16 mei 1952 van het Ministerie van oorlog aan de erven Bannenberg.