Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bankoverval

Bankoverval Amrobank Tilburg
Bankoverval bij het filiaal van Amrobank aan de Heuvel op 15 oktober 1965. Foto: Persbureau van Eijndhoven, collectie Regionaal Archief Tilburg
Soort gebeurtenis bankoverval
Datum 15-10-1965
Plaats Tilburg
Straat Heuvel

Op 15 oktober 1965 vond in Tilburg de eerste grote bankoverval plaats uit de Nederlandse historie. Een Franse bende, die elders in Europa al banken had beroofd, had het in 1965 gemunt op de Amrobank op de Heuvel, het pand rechts van de huidige ABN-Amrobank. De buit bedroeg ruim 900.000 gulden, naar huidige maatstaven omgerekend zo’n 2 miljoen euro. De overvallers waren gewapend met stenguns en het was een wonder dat er geen slachtoffers vielen. Later zouden de overvallers in Nederland nog enkele malen toeslaan, maar ze werden uiteindelijk in Frankrijk gearresteerd. Omdat ze zich verplaatsten in witte Citroëns, werden ze ook wel ‘Citroënbende’ genoemd.

De overval

Op vrijdag 15 oktober 1965 omstreeks 15.15 uur liepen zes mannen het bankgebouw aan de Heuvel binnen. Twee sprongen er op de balie en bleven daar gehurkt zitten. Een van de twee had een stengun, of ander automatisch pistool, in zijn handen, de ander een revolver. Hiermee hielden zij het bankpersoneel onder schot. Drie andere mannen sprongen over de balie. Onder het bedreigen van het aanwezige personeel, ging ieder naar een van de drie kassa's in het kantoor. De zesde man bleef bij de toegangsdeur van de bank staan en hield de enige – op dat moment aanwezige- bezoeker onder schot. Het bankpersoneel, dat op de bovenverdieping van het pand werkte en tijdens de overval voor de ramen kwam staan, werd door een bewapende chauffeur van een van de auto’s met een pistool bedreigd.

Tijdens de overval werd er een schot gelost door een van de twee mannen die op de balie zaten. Waarschijnlijk was dit schot gericht op het plafond en bedoeld als dreigement. Later werd er ook een kogel in het plafond teruggevonden. Door dit schot raakte het personeel raakte in paniek, ging op de grond liggen of vluchtte naar een andere ruimte in de bank. De drie mannen bij de kassa’s haalden het geld eruit en stopten dit in linnen zakken of weekendtassen, die zij bij zich hadden. De tassen met daarin de buit werden over de balie doorgegeven naar de anderen. Vervolgens gingen de overvallers met de tassen weer naar buiten en stapten in de klaarstaande auto's (witte Citroëns DS 19), die onmiddellijk wegreden.

De overval duurde waarschijnlijk niet langer dan 5 á 7 minuten. De buit bestond uit Nederlands geld, buitenlandse valuta, gouden munten, een grote hoeveelheid effecten, waardepapieren en renteboekjes ter waarde van ca. 900.000 gulden. De Amrobank had geen alarminstallatie, de politie moest telefonisch gewaarschuwd worden. De bankdirecteur was de eerste die de politie alarmeerde, later kwamen van omwonenden diverse telefonische meldingen binnen.

Kort na 15.30 uur passeerden de witte Citroëns bij Goirle de Belgische grens. Omstreeks 16.00 uur, op de weg van Retie naar Kasterlee, kwam een van de auto’s in botsing met een uit tegengestelde richting komende Coca-Colawagen. Kort na de aanrijding werd de beschadigde auto op de weg van Turnhout naar Geel achtergelaten. Later op de avond, rond 21.15 uur, werd de andere auto met draaiende motor in een voorstad van Brussel (Sint-Pieters-Woluwe) aangetroffen. Hierin bevonden zich verschillende kentekenplaten én een deel van de gestolen effecten en aandelen.

Op 19 oktober loofde de Londense verzekeringsmaatschappij Lloyds een bedrag van 10 % van de buit uit voor de tip die leidde tot de arrestatie van de daders. De politie kreeg een groot aantal aanwijzingen uit binnen- en buitenland.

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg, Archief Gemeentepolitie Tilburg, 1948-1968
  • Delpher

Websites

Geheugen van Tilburg

Bankoverval op de Heuvel in 1965