Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Balmakers, Cornelis Joannes

Cornelis Johannes Balmakers
Volledige namen Cornelis Johannes Balmakers
Geboortedatum 08-09-1914
Geboorteplaats Raamsdonk
Adres Coeck van Aelststraat 5
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Elisabeth Maria Brouwers
Beroep Grondwerker
Overlijdensdatum 22-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Overleden ten gevolge van een bombardement in de omgeving van het Wilhelminapark op 21 februari 1945

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Balmakers, Cornelis Johannes (geb. 08-09-1914 in Raamsdonk, gestorven 22-02-1945 in Tilburg). Zoon van Jacobus Balmakers (1886 – 1968) en Servina Catharina Verweij (1892 – 1965). Getrouwd met Elisabeth Maria Brouwers (1915 – 2001). Balmakers overleed bij een bombardement in de omgeving van het Wilhelminapark in Tilburg.

Achtergrond

Cornelis (Kees) Johannes Balmakers wordt op 08-09-1914 geboren in Raamsdonk, in het gezin van Jacobus en Servina Catharina Balmakers-Verweij. Hij is de eerste zoon in een zeer kinderrijk gezin, waarvan helaas enkele kinderen op jonge leeftijd overlijden. Balmakers wordt vernoemd naar zijn opa Cornelis aan vaderskant. Vader Balmakers oefent, volgens informatie uit diverse archieven, verschillende beroepen uit, waaronder koopman, papiermaker, (fabrieks)arbeider en polderwerker. Het gezin is vanuit Rilland-Bath (Zeeland) in Raamsdonk komen wonen. In oktober 1919 verhuist men naar Waspik, om vervolgens eind jaren ’20 naar Oostwold-Leek (Groningen) te verhuizen. In juni 1933 komt het gezin in Tilburg wonen, aan de Da Costastraat. Later verhuizen ze naar Berkdijksestraat 123.

Op 11-09-1937 trouwt Balmakers met Elisabeth Maria Brouwers. Balmakers is op dat moment grondwerker van beroep. Een week na de huwelijksvoltrekking nemen ze hun intrek in een huis aan de Dionysiusstraat. Hun eerste kindje, een zoon genaamd Jacobus Antonius, wordt geboren op 20-02-1938. Hij wordt traditioneel vernoemd naar zijn opa van vaderskant. Later dat jaar verhuist het gezin naar de Jan van Galenstraat (nr. 31). Vanaf oktober 1939 woont het gezin op het adres Coeck van Aelststraat 5. Eind december 1941 wordt de eerste dochter (Francisca) geboren. Helaas wordt zij maar twee maanden oud. Later worden nog twee dochters geboren in het gezin, in 1942 (Francisca) en 1944 (Servina).

Bombardement omgeving Wilhelminapark

Op woensdag 21 februari 1945 even na half 12 wordt het noordelijk deel van Tilburg getroffen door zo’n 30 brisantbommen. Omdat er die ochtend een zware mist hangt boven Tilburg ziet niemand het Duitse vliegtuig aankomen. De bommen vallen onder andere in de Coeck van Aelststraat. Kees Balmakers wordt dodelijk getroffen. Adri van Zelst, buurjongen van het gezin Balmakers, vertelt ruim 75 jaar later in het Brabants Dagblad dat Balmakers op dat moment bezig was om de “inhoud van de poepdoos in een gat in de grond in de tuin achter zijn huis te begraven”. Een mail van één van de dochters van Balmakers uit 2002 vermeldt dat Balmakers verongelukt is in de Kuiperstraat. Uit een aantekening in het Dienstjournaal van de Commandopost van de Luchtbeschermingsdienst Tilburg blijkt dat er in de Kuiperstraat ook ene Jacobus Balmakers gewond is geraakt. Mogelijk is dit de vader van Kees Balmakers of misschien zijn broer. Balmakers wordt door een ziekenauto naar het militair ziekenhuis aan de Elzenstraat vervoerd. Hij overlijdt daar voorzien van de laatste sacramenten op 22 februari 1945.

De impact op het gezin was groot. Elisabeth Maria Balmakers-Brouwers bleef achter met drie kleine kinderen. De jongste was nog een baby en werd in de box getroffen door rondvliegende scherven. Van het huis waarin het gezin woonde, bleef niet veel over.

Gebeurtenis

Bombardement Tilburg, omgeving Wilhelminapark

Bronnen en Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 154