Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Balk-Klein, Cornelia

Cornelia Balk-Klein
Afbeelding gewenst
Volledige namen Cornelia Klein
Geboortedatum 04-10-1905
Geboorteplaats Tilburg
Adres Piusstraat 8
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Hendrikus Johannes Balk
Overlijdensdatum 06.03.1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)
Bijzonderheden Zij werd op 4 november 1943 gearresteerd.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Individuele gebeurtenis

Cornelia Balk-Klein werd in november 1943 gearresteerd toen een in de Galjoenstraat 93 ondergedoken man door de Duitsers werd aangehouden. De man bekende geld te hebben geleend van Cornelia Balk-Klein waar hij een ‘vrijstelling’ voor de Arbeidsinzet van kocht. Deze man verklaarde dat Cornelia Balk-Klein geen ster droeg en dat er geen J in haar persoonsbewijs stond.

Toen onderzoek uitwees dat Cornelia Joodse grootouders had en daarmee in Duitse termen ‘Voll-Jude’ was, is zij gearresteerd en overgebracht naar de Sicherheitsdienst (SD) in Den Bosch. Vervolgens is zij overgebracht naar Westerbork.

De laatste brief die haar man (die geen jood was) van haar heeft ontvangen, was gedateerd 2 maart 1944. Hierin schreef zij, dat zij van de kampleiding aanzegging had gekregen, dat ze een der volgende dagen doorgestuurd zou worden naar Polen. Zij is omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz.

Gezinsleden

Cornelia Balk-Klein was gehuwd met ketelmaker (bij de Spoorwegen) Hendrikus Johannes Balk. Zij was een dochter van Herman Klein en Mina Hollander.

Woonadres

Piusstraat 8 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument