Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Baardwijk, Petrus van

Petrus Baardwijk
Afbeelding gewenst
Volledige namen Petrus Baardwijk
Geboortedatum 12-10-1899
Geboorteplaats Drunen
Adres Veldhovenstraat 2a
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Gertruda Petronella van Son
Beroep Groentehandelaar
Overlijdensdatum 10-09-1942
Plaats van overlijden Braunschweig (DE)
Bijzonderheden Petrus Baardwijk ging op 18 augustus 1942 naar de gevangenis in Breda, op 10 september 1942 is hij overleden in het ziekenhuis te Braunschweig

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Petrus van Baardwijk ( geb. Drunen 12-10-1899 overl. Braunschweig 10-9-1941) Groentehandelaar, zoon van Martinus van Baardwijk (1865- ) en Huiberdina Boelen (1864-1946)

Achtergrond

Petrus trouwt op 32-jarige leeftijd in Drunen met de 18-jarige Gertruda Petronella van Son uit Nieuwkuijk. Na hun huwelijk op 5 december 1931 gaan ze in Tilburg wonen. In het gezin worden 4 dochters en een zoon geboren. Het gezin woont op verschillende adressen in Tilburg. Petrus is niet van onbesproken gedrag en moet op 18 augustus 1942 naar de gevangenis in Breda. Vandaaruit wordt hij verplicht te werk gesteld in Duitsland.

Arbeidsinzet in Duitsland

In 1942 ging de secretaris–generaal van Justitie , J.J. Schrieke, ermee akkoord dat het departement een bijdrage zou leveren aan de Arbeitseinsatz( de gedwongen tewerkstelling in Duitsland) door het beschikbaar stellen van enkele duizenden gevangenen. Het concentratiekamp Erica in Ommen werd van juni 1942 tot april 1943 gebruikt als doorgangskamp voor gevangenen van de Nederlandse Justitie naar arbeidskampen in Duitsland. De behandeling in Duitsland is zo slecht dat het besluit in 1943 teruggedraaid wordt. Petrus van Baardwijk is dan al overleden aan een longontsteking in Braunschweig. Sinds 1954 ligt Petrus begraven op het Nederlandse ereveld te Hannover

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 167

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen , Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)


Gebeurtenis^