Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Atoomkelder

BalkTiu.jpg

Het Simon Building bevatte tot 2012 een atoomkelder. Deze werd in 1969 ingericht, in de tijd van de Koude Oorlog met grote angst voor een nucleair conflict tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. De kelder had zeventig centimeter dikke muren, verankeringen voor het meubilair (zodat het niet door de lucht zou vliegen), voorraadkamers, douches, toiletten en eet- en slaapgelegenheden.

Atoomkelder.jpg

Van de circa tien ruimtes was de commandokamer de belangrijkste. Daar zou de burgemeester van Tilburg, die als enige zijn vrouw mocht meenemen, de scepter zwaaien als de bom was gevallen. Ook hing daar de stafkaart van de omgeving. Vanuit de kelder zou de stad worden bestuurd, al had dat nooit veel langer dan een maand kunnen duren: dan was men door de voorraad voedsel heen geweest.

Stichting Functioneel Bunkerbeheer.

Het interieur van de atoomkelder was bij de renovatie van het gebouw nog goed intact. Wie de CO2-filterbussen, conservenblikken, slaapzakken, stapelbedden, telefoons, radiomateriaal et cetera wil zien, kan terecht bij de stichting Functioneel Bunkerbeheer. Twee dingen herinneren nu nog aan atoomperiode: een antenne op het dak, waarmee binnen een straal van drie kilometer met de buitenwereld kon worden gecommuniceerd en het ontsnappingsluik, te vinden op de kleine parkeerplaats achter het Simon Building.