Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Asch-Landau, Johanna Hanchen

Johanna Hanchen Asch-Landau
Afbeelding gewenst
Volledige namen Johanna Hanchen Landau
Geboortedatum 01-08-1876
Geboorteplaats Frankfurt (DE)
Adres Oisterwijksebaan 70
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Tilburg
Naam echtgeno(o)t(e) Isidor Asch
Beroep Koopvrouw in schoenmachines
Overlijdensdatum 16-04-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Asch-Landau, Johanna Hanchen (geb. Frankfurt/Main (DE) 01-08-1876, gest. Sobibór (PL) 16-04-1943), dochter van Inssel Landau en Teige Gutenberg. Weduwe van Isidor Asch. Ze hadden minstens één dochter.

Achtergrond

Johanna Hanchen Landau werd op 1 augustus 1876 in Frankfurt/Main (Duitsland) geboren als dochter van Inssel Landau en Teige Gutenberg. Zij trouwde met Isidor Asch (?, ?). Ze hadden één dochter, Erna (geb. 10-06-1902). Het is niet bekend of ze nog meer kinderen hadden. Johanna Landau kwam op 1 december 1933 als vluchteling vanuit Berlijn naar Tilburg. Johanna woonde in bij het gezin van haar dochter Erna dat op 27 mei 1933 vanuit Frankfurt/Main naar Tilburg kwam. Het gezin woonde achtereenvolgens aan de Maetsuyckerstraat 11, Nieuwe Bosscheweg 118, Ringbaan-Oost 165 en vanaf 16 januari 1937 aan de Oisterwijksebaan 70.

Deportatie

Johanna Landau was niet opgeroepen om zich op 28 augustus 1942 bij het station te melden voor ‘werkverruiming’ in Duitsland. Het gezin van haar dochter werd wel opgeroepen, maar weer vrijgesteld.[1] Hoewel Ernst Nathan, de schoonzoon van Johanna, verantwoordelijk was voor de Technische Jeugdzorg van de Joodse Raad, afdeling Tilburg, kreeg hij geen ‘Sperre’ (voorlopige vrijstelling van deportatie). In november 1942 werd vastgesteld dat de woning aan de Oisterwijksebaan 70 verlaten was; het gezin Nathan was ondergedoken. Johanna Landau dook niet onder, zij woonde tot haar vertrek naar Westerbork in bij accountant Kaiser aan de Tuinstraat 14. Op 29 maart 1943 kwam het besluit dat met ingang van 10 april 1943 de aanwezigheid van Joden in een aantal provincies - waaronder Noord-Brabant - verboden was. Joden die zich dan nog in de genoemde provincie ophielden, moesten overgebracht worden naar kamp Vught.[2] Op 9 april 1943 zijn 39 Tilburgse Joden met een bus naar Vught gebracht. Zes zieken, waaronder Johanna Landau, werden dezelfde dag nog overgebracht naar Westerbork. Johanna Landau is op 13 april 1943 vanuit barak 68 naar Sobibór gedeporteerd (7e transport). Daar is zij bij aankomst op 16 april 1943 vermoord. Johanna Landau werd 66 jaar.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Het gezin bestond uit Ernst Nathan (Frankfurt/Main 1899), Erna Nathan-Asch (Frankfurt/Main 1902) en Ilse Lore Nathan (Frankfurt/Main 1926). Zij overleefden de oorlog.
  2. Uitgezonderd waren leden van de Joodse Raad en gemengd gehuwde Joden.