Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Alice Wender

Alice Wender
1.14 WernerAliceHaen.jpg
Alice Wender bij de fam. Haen - van de Voort
Alice Wender
1.13 Alice Wender.jpg
Alice Wender na het behalen van haar verpleegstersdiploma.
Alice Wender
3.7 zuster Wender 100 jaar.jpg
Zuster Alice Wender als 100-jarige

Op 25 mei 1921 kwamen er 9 Hongaarse kinderen in Udenhout aan. Een van hen was Alice Wender. Ze was op 22 december 1904 in Budapest geboren. Haar ouders waren afkomstig uit Wenen, vader was internist. Ze spraken thuis Duits en Frans naast het Hongaars. Ze werd goed katholiek opgevoed.

Alice was enig kind. Na de lagere school ging ze naar het gymnasium. Door de maatschappelijke omstandigheden heeft ze dat niet af kunnen maken. Na de oorlog in 1918 werden de tijden steeds slechter, het geld werd waardeloos en de mooie spullen werden verkocht om te kunnen eten. Alice kon mee met een van de kindervakanties naar Nederland. Ze was toen al bijna 17. Eigenlijk had ze jonger moeten zijn, maar door de relaties van haar vader kon Alice toch mee.

Zo kwam Alice naar Udenhout, waar ze werd ondergebracht bij het gezin Haen, waar ze qua leeftijd goed paste. De overgang van een wereldstad naar een boerendorp was groot. Truus Haen en Alice Wender werden vriendinnen. Aan het eind van het jaar ging Alice terug naar huis. Ze wilde haar studie afmaken om kinderarts te worden. Maar om een beurs voor en toegang tot de opleiding te krijgen moest je in die tijd in Hongarije aanhanger zijn van het communistische regime. Daarom richtte ze haar blik op Nederland.

Met een renteloze lening van vader Haen kwam ze terug naar Nederland en begon in Rotterdam de opleiding kraamzorg en kinderverzorging. Ook haalde ze de diploma’s voor ziekenverzorging en sociaal werk. In 1924 werd in Udenhout het Wit-Gele Kruis opgericht. Zuster Victoire Buijs werd aangesteld als wijkverpleegster. Zuster Buijs kende Alice Wender van de studie in Rotterdam en zij polste haar om naar Udenhout te komen om hier de praktijk van kraamzorg en kindergezondheid uit te oefenen. Beiden raakten bevriend en samen bouwden ze een huis met praktijkruimten, samen met de dames Verstijnen in de Schoorstraat.

Zuster Wender werkte met veel inzet en plezier en won zo het vertrouwen en de waardering van de Udenhoutse bevolking. Over haar verleden wilden ze niet zeuren en was ze zwijgzaam. Zuster Wender is nog twee keer terug geweest naar Budapest. Ze overleed 6 januari 2006 op 101-jarige leeftijd.

Bronnen

Unentse Sprokkels 2, blz.-17 en Unentse Sprokkels 13, blz. 3 t/m 11.