Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Albert Maurice Lejeune: verschil tussen versies

 
(16 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Lejeune was kunstschilder, tuinarchitect en siertekenaar. In die laatste hoedanigheid ontwierp hij vanuit zijn atelier in de[[ Tuinstraat ]]en later de Enschotsestraat talloze familiewapens, menukaarten, advertenties, boekomslagen, briefhoofden en kalenders. Hierbij bediende hij zich voornamelijk van de art nouveau, ook nog in de tijd dat deze stijl weer min of meer uit de mode was. Lejeune was ook betrokken bij de vormgeving en inrichting van de [[Tentoonstelling Stad Tilburg 1809-1909]] (1909) en van de [[Tentoonstelling van Nijverheid, Handel & Kunst, Internationale|Internationale Tentoonstelling van Nijverheid, Handel en Kunst]] (1913). Daarnaast tekende hij schetsen voor architecten en was hij zeker vanaf 1900 tekenleraar aan de Burgeravondschool.
+
{{Infobox foto
 +
| naam          = Albert Lejeune
 +
| afbeelding    = <foto><beeldonline>57a3ebe2-2e6d-4e57-b6ad-028f2569302b</beeldonline></foto>
 +
| onderschrift  = Volledig links Albert Lejeune tijdens de tentoonstelling Stad Tilburg 1909.
 +
}}
 +
'''Albert Maurice Lejeune''' (Luik (BE) 1876 – Tilburg 1934) was kunstschilder, tuinarchitect en siertekenaar. In die laatste hoedanigheid ontwierp hij vanuit zijn atelier in de[[ Tuinstraat ]] en later de Enschotsestraat talloze familiewapens, menukaarten, advertenties, boekomslagen, briefhoofden en kalenders. Hierbij bediende hij zich voornamelijk van de art nouveau, ook nog in de tijd dat deze stijl weer min of meer uit de mode was. Lejeune was ook betrokken bij de vormgeving en inrichting van de [[Tentoonstelling Stad Tilburg 1809-1909]] (1909) en van de [[Tentoonstelling van Nijverheid, Handel & Kunst, Internationale|Internationale Tentoonstelling van Nijverheid, Handel en Kunst]] (1913). Daarnaast tekende hij schetsen voor architecten en was hij zeker vanaf 1900 tekenleraar aan de Burgeravondschool.
  
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
+
[[Bestand:Lejeune.jpg|200px|left]]In een particuliere collectie van een Tilburger bevindt zich een olieverfpaneel van Albert (Maurice) Lejeune, gemaakt in 1916. De afmetingen zijn 35 x 45 cm. Het paneel is op de achterzijde gesigneerd als volgt: f.(fecit) Albert Lejeune. 1916 Tilburg. Er staat ook nog bij: “ No 21. de Rydt”, verwijzend naar de [[Reitse Hoevenstraat (Tilburg)]]. Verder is er nog een signatuur van A. Lejeune aan de voorzijde linksonder. Andere werken van A. Lejeune zijn onder meer opgenomen in de collectie van het [[TextielMuseum]] in Tilburg.
 +
 
 +
[[Categorie:Kunstenaars Tilburg|Lejeune, Albert Maurice]]

Huidige versie van 12 nov 2021 om 14:56

Albert Lejeune
Volledig links Albert Lejeune tijdens de tentoonstelling Stad Tilburg 1909.

Albert Maurice Lejeune (Luik (BE) 1876 – Tilburg 1934) was kunstschilder, tuinarchitect en siertekenaar. In die laatste hoedanigheid ontwierp hij vanuit zijn atelier in deTuinstraat en later de Enschotsestraat talloze familiewapens, menukaarten, advertenties, boekomslagen, briefhoofden en kalenders. Hierbij bediende hij zich voornamelijk van de art nouveau, ook nog in de tijd dat deze stijl weer min of meer uit de mode was. Lejeune was ook betrokken bij de vormgeving en inrichting van de Tentoonstelling Stad Tilburg 1809-1909 (1909) en van de Internationale Tentoonstelling van Nijverheid, Handel en Kunst (1913). Daarnaast tekende hij schetsen voor architecten en was hij zeker vanaf 1900 tekenleraar aan de Burgeravondschool.

Lejeune.jpg

In een particuliere collectie van een Tilburger bevindt zich een olieverfpaneel van Albert (Maurice) Lejeune, gemaakt in 1916. De afmetingen zijn 35 x 45 cm. Het paneel is op de achterzijde gesigneerd als volgt: f.(fecit) Albert Lejeune. 1916 Tilburg. Er staat ook nog bij: “ No 21. de Rydt”, verwijzend naar de Reitse Hoevenstraat (Tilburg). Verder is er nog een signatuur van A. Lejeune aan de voorzijde linksonder. Andere werken van A. Lejeune zijn onder meer opgenomen in de collectie van het TextielMuseum in Tilburg.