Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Adriaan van Beurden: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
In 1868 nam Adriaan van Beurden een fotografisch atelier over van K. Festge in de Heuvelstraat (eerste [[fotografen]]). Hij specialiseerde zich in portretfotografie en ging later ook lijsten en passe-partouts verkopen. Tevens retoucheerde hij glas-, papier- en olieverfportretten. In 1869 verhuisde Van Beurden naar de Comediestraat (Willem II-straat). In 1872 maakte hij foto’s van de sterfkamer van koning [[Willem II]] (sterfhuis koning [[Willem II]]) en in 1874 van het Monument koning [[Willem II]]. Dit bracht koning Willem III ertoe om Van Beurden in 1874 het predicaat Hofleverancier te verlenen. Eerder had hij dit predicaat al ontvangen van Prins Hendrik, maar waarom en wanneer is onbekend. In 1878 heropende hij zijn Koninklijk Photographisch Atelier Van Beurden in de Willem II-straat. In zijn reclame-uitingen noemde hij zich sindsdien ‘hoffotograaf’, hoewel hij vermoedelijk alleen ‘hofleverancier’ mocht vermelden. Na zijn dood werd de zaak voortgezet door zijn zoon Josephus Antonius. Na zijn dood in 1930 kwam de leiding in handen van de derde generatie Leo van Beurden. Die overleed in 1961 en in 1962 werd de zaak gesloten. Dankzij Van Beurden bestaan en nog vele foto’s van Tilburgers die zich ooit door hem en zijn nazaten lieten portretteren. Talloze andere impressies gingen verloren, omdat Van Beurden aanvankelijk zijn clichés (negatieven) vernietigde voor hergebruik van de dure glasplaten. In de jaren zeventig werd een collectie negatieven van Van Beurden overgedaan aan Frans van [[Aarle]]. Het grootste deel daarvan ging later naar het [[Regionaal Archief Tilburg]].[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
In 1868 nam Adriaan van Beurden een fotografisch atelier over van K. Festge in de Heuvelstraat ([[fotografen, eerste|eerste fotografen]]). Hij specialiseerde zich in portretfotografie en ging later ook lijsten en passe-partouts verkopen. Tevens retoucheerde hij glas-, papier- en olieverfportretten. In 1869 verhuisde Van Beurden naar de Comediestraat (Willem II-straat). In 1872 maakte hij foto’s van de sterfkamer van koning [[Willem II]] (sterfhuis koning [[Willem II]]) en in 1874 van het Monument koning [[Willem II]]. Dit bracht koning Willem III ertoe om Van Beurden in 1874 het predicaat Hofleverancier te verlenen. Eerder had hij dit predicaat al ontvangen van Prins Hendrik, maar waarom en wanneer is onbekend. In 1878 heropende hij zijn Koninklijk Photographisch Atelier Van Beurden in de Willem II-straat. In zijn reclame-uitingen noemde hij zich sindsdien ‘hoffotograaf’, hoewel hij vermoedelijk alleen ‘hofleverancier’ mocht vermelden. Na zijn dood werd de zaak voortgezet door zijn zoon Josephus Antonius. Na zijn dood in 1930 kwam de leiding in handen van de derde generatie Leo van Beurden. Die overleed in 1961 en in 1962 werd de zaak gesloten. Dankzij Van Beurden bestaan en nog vele foto’s van Tilburgers die zich ooit door hem en zijn nazaten lieten portretteren. Talloze andere impressies gingen verloren, omdat Van Beurden aanvankelijk zijn clichés (negatieven) vernietigde voor hergebruik van de dure glasplaten. In de jaren zeventig werd een collectie negatieven van Van Beurden overgedaan aan Frans van [[Aarle]]. Het grootste deel daarvan ging later naar het [[Regionaal Archief Tilburg]].
 +
 
 +
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 29 mei 2011 om 17:43

In 1868 nam Adriaan van Beurden een fotografisch atelier over van K. Festge in de Heuvelstraat (eerste fotografen). Hij specialiseerde zich in portretfotografie en ging later ook lijsten en passe-partouts verkopen. Tevens retoucheerde hij glas-, papier- en olieverfportretten. In 1869 verhuisde Van Beurden naar de Comediestraat (Willem II-straat). In 1872 maakte hij foto’s van de sterfkamer van koning Willem II (sterfhuis koning Willem II) en in 1874 van het Monument koning Willem II. Dit bracht koning Willem III ertoe om Van Beurden in 1874 het predicaat Hofleverancier te verlenen. Eerder had hij dit predicaat al ontvangen van Prins Hendrik, maar waarom en wanneer is onbekend. In 1878 heropende hij zijn Koninklijk Photographisch Atelier Van Beurden in de Willem II-straat. In zijn reclame-uitingen noemde hij zich sindsdien ‘hoffotograaf’, hoewel hij vermoedelijk alleen ‘hofleverancier’ mocht vermelden. Na zijn dood werd de zaak voortgezet door zijn zoon Josephus Antonius. Na zijn dood in 1930 kwam de leiding in handen van de derde generatie Leo van Beurden. Die overleed in 1961 en in 1962 werd de zaak gesloten. Dankzij Van Beurden bestaan en nog vele foto’s van Tilburgers die zich ooit door hem en zijn nazaten lieten portretteren. Talloze andere impressies gingen verloren, omdat Van Beurden aanvankelijk zijn clichés (negatieven) vernietigde voor hergebruik van de dure glasplaten. In de jaren zeventig werd een collectie negatieven van Van Beurden overgedaan aan Frans van Aarle. Het grootste deel daarvan ging later naar het Regionaal Archief Tilburg.